Ознаке

7. новембар 2011.

Conan the Barbarian (2011)

Režija: Marcus Nispel (The Texas Chainsaw Massacre)
Scenario: Thomas Dean Donnelly, Joshua Oppenheimer (obojica pisali Sahara, Dylan Dog: Dead of Night)
Uloge: Jason Momoa (Baywatch, Game of Thrones), Stephen Lang (Avatar), Rachel Nichols, Rose McGowan (Charmed, Grindhouse), Ron Perlman (Hellboy)

Konan (Momoa) je ratnik iz drevnog varvarskog plemena, koji pohodi kontinent Hyboriu, sa ciljem da osveti smrt svog oca (Ron Perlman)...

Dosta o zapletu. Evo šta se desi kada scenaristi hodajućih užasa iz prošlosti (vidi reference) napišu nešto i daju reditelju horor filmova da snimi:
1) Prednosti: režija je efektna, puna krvi, nasilja, akcije; Momoa izgleda zaista impresivno (izuzev donjih ekstremiteta, zbog čega nosi suknjicu) i zasluženo nasleđuje ništa boljeg glumca Švarcenegera; Perlmanova faca, potpomognuta šminkom i kostimom izgleda fenomenalno, baš kako bih zamislio velikog vođu varvarskih ratnika; muzika je sasvim primerena ovakvom akcionom fantazijskom spektaklu.
2) Mane: film jedva da ima scenario; produkcijski gotovo da ni najmanje ne odmiče od aktuelnih visokobudžetskih TV serija slične vokacije sa HBO-a; nijedan lik (osim donekle glavnog negativca, koga igra Stephen Lang) nije razrađen; neko bi zaključio da su žene tog drevnog vremena očigledno bile vrlo ujednačeno, pravilno i oblino telesno obdarene; film izgleda kao avanturistička video igra, gde na svakih 15-20 minuta imamo "učitavanje novog nivoa", sa njegovim nazivom (ime drevnog grada, koji je na redu u priči); scenografija je potpuno kompjuterski nacrtana i izgleda očajno, naspram spektakala iz osamdesetih godina; kraj filma koji je neverovatno besmislen i ničim izazvan.

Ukratko, ipak je ovo bolji film od "Cowboys & Aliens".

Trivia: Film je sniman u Bugarskoj, svi statisti su lokalci, ali i ogroman broj ljudi iz filmske ekipe. Zato mnogi ovaj film zovu "Conan the Bulgarian".

Preporuka za gledanje: 3/10.