Ознаке

25. новембар 2011.

The Graduate (1967) - Diplomac

Režija: Mike Nichols (Closer)
Scenario: Calder Willingham, Buck Henry
Stars: Dustin Hoffman, Anne Bancroft, Katharine Ross

Ben (Hoffman), sin bogatog advokata, diplomirao je na koledžu, pred svoj dvadesetprvi rođendan. Dolazi kući da provede leto, pre nego što se odluči da li će nastaviti školovanje. Na kraju zabave, koju su mu roditelji priredili kao dobrodošlicu, supruga očevog kolege - partnera (Anne Bancroft), ga moli da je odveze kući. Nakon toga dolazi do jedne od najčuvenijih scena u istoriji filma - kada dva puta starija gospođa zavodi mladog diplomca. Ali, gospođa ima kćer Benovih godina (Katharine Ross)...

Već prvi kadar filma, u kojem tridesetogodišnji Hoffman, u svojoj drugoj filmskoj ulozi korača aerodromom uz taktove Simon & Garfunkelovog "The Sound of Silence" objašnjava zašto je ovo jedan jako važan film. Nije scenario ništa specijalno, priča je intrigantna i hrabra, ali ne i bog zna koliko precizna i konsekventna. Režija je veoma dobra i vrlo neobična, za jednu dramu. I sada se vraćam na prvi kadar. Teško je reći da li je, u to vreme poznati, ali ne i svetski slavni duo pevača lansirao film i glavnog glumca u orbitu, ili je upravo obrnuto, maestralni Hoffman, preko ovog filma to uradio za sve.
Jako važan film koji mora odgledati svako ko voli film kao celinu, kao umetničko delo, iako se radi o običnoj romantičnoj komediji.

Preporuka za gledanje: 10/10.

Trivia: Anne Bancroft je bila samo šest godina starija od Hoffmana, ali joj je šminka pomogla da izgleda dva puta starije. Epizodnu ulogu u filmu igra Norman Fell, koga pamtimo kao Stanley Ropera u seriji Three's Company. U filmu igra gotovo identičnu ulogu. Eto još jedne karijere određene ovim filmom. "Mrs Robinson" je pesma napisana specijalno za ovaj film.