Ознаке

21. новембар 2011.

Killer Elite (2011)

Režija: Gary McKendry (prvi dugometražni film)
Scenario: Matt Sherring (prvi dugometražni film), Ranulph Fiennes (napisao knjigu)
Stars: Jason Statham, Clive Owen, Robert De Niro

Danny (Statham) i Hunter (čiča De Niro od skoro sedamdeset godina) su vrhunski plaćeni ubice, koji su svoj posao radili po celoj planeti, kao partneri. Nakon jednog incidenta, Danny odlučuje da se povuče iz posla. Kako u narednoj akciji Hunter biva zarobljen, Danny je prinuđen da odradi još jedan posao, kako bi oslobodio svog prijatelja. Na put mu staje čovek iz tajne policije (Owen)...

Film je snimljen po istinitim događajima iz osamdesetih godina, opisanim u knjizi gore pomenutog Ranulpha Fiennesa. Postoji tu politička pozadina događaja - Velika Britanija koja stavlja šapu na naftu u Omanu - ali reditelju to uopšte nije bilo bitno. On se koncentrisao na to da vidimo što više Stathamovog makljanja (a Jason maklja like a boss) i ni na šta više. De Niro je tu da se gledaoci zalepe za njegovo ime, a Clive Owen traći svoj talenat na ulogu bez ikakvog izazova, pretpostavljam zbog masnog čeka. Tek uloga, koju igra Yvonne Strahovski, Dannyjeve devojke nema nikakvog smisla i razrade.
Da je kojim slučajem mnogo veći akcenat stavljen na triler, nego na akciju, ovo je mogao biti dobar film. To bi, naravno značilo da Statham i Owen zamene uloge, ali sada već maštam predaleko.
Bilo kako bilo, ako volite dobru makljažu - može.

Preporuka za gledanje: 4/10.