Ознаке

30. април 2011.

Alluda Mazaaka...! (1995)

Reditelj: Satyanarayana E.V.V.
Scenario: Krishna Murali Posaani
Uloge: Chiranjeevi, Lakshmi, Ramya Krishna

IMDB LINK


Ne bih se usudio da u 2-3 rečenice prepričam zaplet ove akcione komedije.
Tri sata filma sa najintezivnijim scenarijom koji sam, čini mi se, ikad gledao, prepunim obrtima (inteligentnijim nego u hollywoodu) i sa tri akcione scene, koje prkose svim zakonima fizike i biologije (toliki trash, da je genijalno, mada ne treba zaboraviti da je film ipak iz '95.).
Veliki deo radnje deluje sasvim nelogično svakome (pa naravno i meni) ko nema pojma o indijskoj tradiciji (ili makar Telugu delu Indije). Zato i ne mogu da kažem da li je radnja kompletna budalaština ili je sasvim u okvirima normalnog (lokalno normalnog, that is).
Prvih deset i poslednjih petnaest minuta filma, kao i traktorsku fight scenu, negde u prvih pola sata, bi hteo da odgleda svako željan smeha (dosta toga ima i na youtube-u), a sve između toga je samo za hard-core ljubitelje Bollywooda.

Preporuka za gledanje: 8/10 (Bollywood fans) ili obilaženje_u_širokom_luku, za sve ostale.

28. април 2011.

Hot Tub Time Machine (2010)

Producent: John Cusack
Reditelj: Steve Pink
Scenario: Josh Heald , Sean Anders
Uloge: John Cusack, Rob Corddry, Craig Robinson, Clark Duke

Tokom osamdesetih godina snimljena je hrpa tinejdžerskih filmova koji se danas grupno logično zovu "Tinejdžerski filmovi iz osamdesetih". To su filmovi najčešće vrlo problematičnog kvaliteta, ali koji su zaradili lepe novce zahvaljujući šokantno velikoj količini golotinje za ono vreme, u filmovima dozvoljenim maloletnicima. Zlatne osamdesete su prošle, a filmski producenti i dalje žele da zarade pare ulažući isti trud kao i onda...
Kako smo ušli u drugu deceniju 21. veka, jedini način da današnje tinejdžere, sa pažnjom vinske mušice, približe razuzdanim osamdesetim i njihovoj ikonografiji, bio je put sadašnjih četrdesetpetogodišnjaka 25 godina u prošlost...
Nije ovaj film ništa ni bolji ni lošiji od ondašnjih i tako mu treba pristupiti. Ako ste se uželeli filmova kao što je "Weird Science", "Just one of the Guys" ili "Private resort", ovo je film za Vas.
Moram da napomenem da sam ovaj post napisao tokom završnih pola sata filma, toliko su me zanimali detalji očekivanog kraja filma.

Preporuka za gledanje: 5/10.

26. април 2011.

Predators (2010)

Producent: Robert Rodriguez.
Reditelj: Nimród Antal
Scenario: Alex Litvak, Michael Finch
Uloge: Adrien Brody, Laurence Fishburne, Topher Grace, Danny Trejo

IMDB LINK

Osam ljudi sa svih krajeva sveta biva bačeno iz aviona u džunglu. Niko od njih se ne seća kako su dospeli u avion, već samo belog bleska pre buđenja u vazduhu. Srećom, među njima je tihogovoreći super vojnik, koji sve vidi i sve shvata trenutno.
Mogao je ovo da bude odličan akcioni film da nije bilo dve stvari. Prva, malo manje bitna, je da je glavni akcioni heroj ovde Pijanista koji šapuće dubokim glasom od početka do kraja filma. Druga stvar je činjenica da ovaj film, i pored dvojice scenarista, uopšte nema scenario.
Dosta je ovde kvalitetnog mesa utrošeno: najluđi akcioni majstor na svetu (izvan Indije) Rodriguez doveo je sa sobom, nakon Mačete, najvećeg akcionog heroja ikad (opet, van Indije), Trejoa, i pozvao čoveka sa najozbiljnijim mrkim pogledom na svetu Fishburne-a. Džaba. A možda i nije. Možda je ovo bio samo usputni akcioni eksperiment bez prevelikih ambicija.
Moram još da dodam da razočarava vrlo mršav napredak u pogledu specijalnih efekata u odnosu na original od pre dvadeset i kusur godina (Spectrum grafika iz '87. je samo malo ispolirana).

Preporuka za gledanje: 5/10

23. април 2011.

The Dilemma (2011)


Vince Vaughn,
salesman/upisati_bullshit_job_po_izboru, radi u tandemu sa svojim najboljim prijateljom, super-inženjerom električnih automobila, koga igra Kevin James. Oni su na pragu sklapanja posla karijere sa jednim automobilskim gigantom, ali problem nastaje kada prvoimenovani otkrije šokantnu činjenicu vezanu za svog prijatelja...
Nakon odvratno dosadnih i nadasve besmislenih filmova kao što su Couples Retreat, Four Christmases i Fred Claus, nije mi bilo dovoljno, već sam se u ime nekadašnjih epizoda u filmovima kao što su Anchorman: The Legend of Ron Burgundy, Starsky & Hutch ili Zoolander, ponovo odlučio za gledanje filma sa Vinceom Vaughnom. Dodatni motiv mi je bio odlični Kevin James.
Avaj, kakva je to strašna greška bila. Nije teško predpostaviti da je, kao i u svoja prethodna tri filma, Vaughn i producent. Ovo je očigledno, jer sebe stavlja u ulogu bezgrešnog i uzornog protagoniste, nešto nalik Stalloneu u Rocky 2-4.
Samim tim, Kevin James ne dobija ni minimum prostora za svoj talenat, kao ni Jennifer Connelly ili Winona Ryder, koje im igraju supruge. Na sve ovo dodajemo ulogu koju igra Queen Latifah, sa kojom ni reditelj nije znao šta je hteo.
Sve u svemu, puna dva sata užasno loše drame bez previše komičarske ambicije i moje javno obećanje: NIKADA VIŠE NEĆU GLEDATI FILM U KOJEM SE VINCE VAUGHN POJAVLJUJE DUŽE OD 5 MINUTA.
Preporuka za gledanje: 2/10.

The Dillema (2011)

20. април 2011.

Unstoppable (2010)

Nesrećnim spletom okolnosti i velikom ljudskom glupošću (spretni Ethan Suplee, Randy iz "My name is Earl"), 800 metara dugačka železnička kompozicija sa vagonima punim otrovne supstance "beži" ljudima punom brzinom ka gusto naseljenom delu Pensilvanije or something.
Jedina nada nam je ostareli mašinovođa koga igra Denzel Washington (hm, železnica... Denzel... jel ovo "The Taking of Pelham 1 2 3"?) i drski junoša problematičnog znanja koga igra Chris Pine. U pomoć im priskače večiti pozitivac Rosario Dawson i Kevin Corrigan (zvezda sitkoma "Grounded for Life").
Ako hoćete beskompromisnu akciju nabijenu tenzijom, ovo je film za vas. Ako hoćete bilo šta izvan ovoga, zaobiđite ga u širokom luku.
Meni je lično bilo izuzetno krivo što nisam nikada učio fiziku železničkih kompozicija, pa da brutalno raskrinkam realističnost akcionih scena u ovom filmu, ali ovako ne smem. Pri tom, priznajem da je tenzija koju reditelj Tony Scott (The Last Boy Scout, Top Gun), specijalista za Denzelove akcije "Man on Fire" i (ovo niko nije očekivao :D ) "...Pelham 1 2 3", stvara - vrhunska. Čitavu drugu polovinu filma strepimo za sudbinu (koje već) američke savezne države i naših (potencijalnih) heroja.
Preporuka za gledanje: 7/10.




14. април 2011.

Just Go with It (2011)

Adam Sandler je plastični hirurg, koji nosi na prstu burmu, kao mamac za one night stand avanture, koji se zaljubljuje u dvadesettrogodišnju učiteljicu (Brooklyn Decker), koja pronalazi njegovu lažnu burmu u njegovom džepu. Kako ima planove sa njom, ne sme da joj kaže gorku istinu, već pravi mrežu laži sa svojom asistentkinjom (Jennifer Aniston). Tu se negde ugurala i Nicole Kidman, ali o njenoj ulozi ćete saznati samo ako se prevarite, pa pogledate ovaj film.
Ono što je u prvih pola sata delovalo kao pristojna komedija u najavi, nije uspelo da se odupre grobaru holivudske komedije, Adamu Sandleru.
Pridružuje mu se čovek koji je imao zapaženu glumačku karijeru (serija M.A.S.H.) i obećavajuću rediteljsku karijeru (Saving Silverman), Dennis Dugan, koji kreće u sunovrat režirajući Sandlerove filmove (I Now Pronounce You Chuck & Larry, You Don't Mess with the Zohan, Grown Ups). Krešendo nastaje sa ovim filmom.
Dakle, po sredi je porodična romantična komedija (može li gora kombinacija?) sa standardnim (i neverovatno jadnim) obrtima u odnosima likova.
Producenti su verovatno koristili računar koji je nasumično izabrao glavnu glumicu (Sandler je, dabome, neizostavan) iz poola odgovarajućih, nasumično uradio fill in the blanks u standardnom scenariju za Sandlerove porodične romantične komedije i dobili smo oko 100 minuta (minus početnih 30, da budem pošten) transfera blama. I to ne onog dobrog transfera blama, kada vam je neprijatno što su likovi u neprijatnoj situaciji, već onog najgoreg - kada Vam je neprijatno što gledate ovo generičko đubre.

Preporuka za gledanje: 3/10.

12. април 2011.

Paul (2011)

Paul je prijateljski vanzemaljac, koji je od 1940-tih godina u posedu američke armije i koji rešava da pobegne, kada shvati da su mu dani odbrojani. Čim je pobegao, nailazi na dva britanska Comic-Book geeka, koji mu priskaču u pomoć.
Dame i gospodo, pravac u bioskop!
Kada engleski komičari odu u Hollywood po parče slave, tada mogu da nastanu užasi kao "Mister Been Something, Something" ili kilavi, ali ipak nešto bolji pokušaji kao "Get Him to the Greek".
Ovoga puta, međutim, sjajni britanski tandem Nick Frost i Simon Pegg (sa sramom priznajem da ih do sada nisam sretao ni kao scenariste, ni kao glumce) su napisali scenario i odigrali glavne uloge u filmu, čiju su režiju poverili Gregu Mottoli (nekoliko epizoda Arrested Developmenta, Superbad, Adventureland), a za epizodiste pozvali krem nikad jače američke TV komedije: Jeffrey Tambora i Jasona Batemana iz Arrested Developmenta, Jane Lynch (Two and a Half Men, Glee) i David Koechnera (The Office). Dodajmo još odličnu Kristen Wiig (Date Night, Extract, Adventureland), Sigourney Weaver i Setha Rogena, koji je bio odličan, jer nismo morali da gledamo njegovu kiselu njušku, nego samo da slušamo njegov glas (Paul vaznemaljac) i rezultat je sjajan.
Samo činjenica da dvojica Britanaca nisu naročito poznati kod nas je učinila da film pomalo presporo razvije svoja krila, ali, kada je to konačno uradio, nakon 15 minuta, držao je vrhunski nivo do kraja.
Preporuka za gledanje: 9/10

7. април 2011.

Elektra Luxx (2010)

Drugi deo Elektra Luxx trilogije, nazvan jednostavno Elektra Luxx, donosi nam direktan nastavak prethodnog dela, Women in Trouble.
Carla Gugino, Emmanuelle Chriqui, Adrianne Palicki (sledeća Wonder Woman), Joseph Gordon-Levitt (Tommy iz 3rd Rock from the Sun) i Marley Shelton ponavljaju svoje uloge iz prvog dela.
Epizodu ovoga puta igra Julianne Moore (nešto kao Josh Brolin u prvom delu), istina nepotpisana (verovatno je tako bilo jeftinije producentima).
Ceo film ima potpuno isti tempo kao prvi deo, tako da stičem utisak da je ovo, umesto 2 filma trebalo da bude otprilike 6 epizoda neke HBO ili Showtime serije (ako izuzmemo gostujuće A-list glumce i odskora celebrity-ja Gordon-Levitta, svi ostali glumci se pojavljuju kao epizodisti u Entourage-u, Californication-u i sl.).
Humor je vrlo dobar, istina, na momente prizeman.
Da li će biti i stidljivo najavljenog trećeg nastavka pod nazivom "Women in Extasy", ostaje da se vidi.
Usput, reditelj Sebastian Gutierrez je snimio i visokobudžetnu komediju "Girl Walks Into a Bar" u kojoj, pored velikog broja poznatih glumaca (o tome kad dođe vreme), šansu daje ponovo i Carli Gugino i Emmanuelle Chriqui.

Preporuka za gledanje: 6/10 (nema baš nikakve razlike u odnosu na prvi film).

3. април 2011.

The Next Three Days (2010)

Russel Crowe igra profesora književnosti čiju suprugu (Elizabeth Banks) osuđuju (nevinu?) na 20 godina robije, zbog ubistva šefice. Svi sudovi odbijaju njegove žalbe, zbog materijalnih dokaza da je kriva. Ali, on ne odustaje od borbe sa sistemom...
U epozodama se pojavljuju Olivia Wilde (Dr. Remy Hadley iz "House M.D."), Brian Dennehy i Liam Neeson, maestralan kao i uvek.
Vrlo napet triler, možda previše holivudski napet, ali odlična glumačka postava spašava stvar.
Film podseća na "Edge of Darkness", sa Melom Gibsonom i još više na "Law Abiding Citizen", sa Gerardom Butlerom. Vrlo me raduje da ovakvih filmova ima sve više.
Vrlo dobar film, ali traje preko dva sata, pa ga ne bi trebalo gledati posle napornog dana na poslu, već kada imate koncentraciju za prilično ozbiljan triler.

Preporuka za gledanje: 8/10.

1. април 2011.

Women in Trouble (2009)

Prvi deo Electra Luxx trilogije donosi nam dosta interesantnu komediju u kojoj gotovo sve uloge igraju žene. Carla Gugino (advokatica Abby Rhodes iz "Californicationa") igra Electru Luxx, porno glumicu koja saznaje da je trudna. I sve ostale žene u filmu su u nevolji (kako nam i naslov kaže), uključujući i Emmanuelle Chriqui (Sloan iz "Entouragea").
Epizodu igra i Josh Brolin i to je sve od glumaca koje sam igde imao prilike da gledam.
Iako ekipi nedostaje glumačkog talenta, film je vrlo pitak nije mi žao što sam investirao 90 minuta u njega. Reditelj Sebastian Gutierrez se bavi različitim više ili manje bizarnim temama kroz 4-5 paralenih priča, što me je potsetilo na "Playing by Heart" (1998), istina sa osetno manjim budžetom.
Sada ostaje da sačekamo skori izlazak drugog dela trilogije, sa jednostavnim imenom "Electra Luxx".

Preporuka za gledanje: 6/10.