Ознаке

30. мај 2011.

True Grit (2010)

Režija: Ethan Coen, Joel Coen
Scenario: Joel Coen, Ethan Coen
Uloge: Jeff Bridges, Matt Damon, Hailee Steinfeld, Josh Brolin

Braća Coen, podržani od Steven Spielberga, snimili su remake westerna iz 1969. sa John Wayneom (jedini Oscar američkog Bate Živoinovića), Robert Duvallom i Denis Hopperom. Hm, western 2010. godine, pa još remake?
Devojčica od 14 godina, čijeg je oca ubio poznati razbojnik, traži pravdu i angažuje ostarelog šerifa da ubicu privede vešalima. Na putu sreću i rendžera iz Teksasa, na istoj misiji...
Da se odmah razumemo, poslednji put kada su mi se sviđali westerni, imao sam jednocifren broj godina. Nisam gledao originalni film, pa me ni to nije privuklo. Odgledao sam ga samo zbog velikog Jeff Bridgesa. Često čovek pogreši sa takvim pristupom (kad se samo setim poslednjih očajnih komedija u koje su parama namamili Kevin Jamesa) ali, na sopstveno iznenađenje, nisam pogrešio.
Umeju Coeni, još kako, da snime kvalitetan film, da sve izgleda baš onako kako bi trebalo, da uzmu i odličnog Matt Damona, a (objektivno trivijalnu) priču učine toplom i skoro skroz zanimljivom.
Pogledajte ovaj film onoga dana kada Vam je sve potaman, pa će lepo da legne. Ako ste nervozni, zbog posla ili what not, odložite ga za koji dan, ali ne predugo.

Preporuka za gledanje 7/10 (od čoveka koji ne voli westerne).

Unknown (2011)


Režija: Jaume Collet-Serra
Scenario: Oliver Butcher, Stephen Cornwell
Uloge: Liam Neeson, Diane Kruger, January Jones
IMDB LINK

Liam Neeson igra Dr. Martin Harris-a, univerzitetskog profesora, koji sa suprugom dolazi u Berlin, na naučnu konferenciju. Dok se vozi taksijem, doživljava saobraćajnu nesreću i pada u komu na nekoliko dana. Kada se probudi, shvati da je drugi čovek preuzeo njegov identitet...
Nakon sjajnog trilera Taken (2008) i jezivog After Life (2009), ubedljive epizode u The Next Three Days (2010), a pre nego što će se vratiti komercijalnim užasima od kojih de facto živi (Clash of the Titans, The A-Team i uskoro Wrath of the Titans), Neeson ponovo snima ono u čemu je najbolji: inteligentan triler. Odlična režija bez previše Hollywoodovanja, odlični evropski glumci, vrlo dobar scenario i eto filma za kišno popodne, kakvih ćemo još imati ovog proleća i leta.

Preporuka za gledanje: 8/10.

27. мај 2011.

Magadheera (2009)

Režija: S.S. Rajamouli
Scenario: S.S. Rajamouli
Uloge: Ram Charan Teja, Kajal Agarwal, Dev Gill

Magadheera je akcioni spektakl sa elementima romantične komedije najskuplje Bollywoodske produkcije. Ono što ga razlikuje od drugih savremenih Bollywoodskih akcionih spektakala (Endhiran, Sivaji) jeste glavni glumački par koji ima prigodnu razliku u godinama (Rajnikanth je najmanje 30 godina stariji od svojih partnerki) i odsustvo isključivo komičnih likova, koji su obično prijatelji, pomoćnici ili stričevi glavnih junaka.
Ovo je, dakle, vrlo ozbiljno snimljen spektakl u kojem se, na samo Bollywoodu logičan način, prepliću dve epohe - 17. i 21. vek, u kojima pratimo dve različite inkarnacije našeg zaljubljenog para. Nema preterivanja u šarenilu ni prebrze radnje, tako da se u ovom filmu vidi snažan uticaj Hollywooda, naravno, uz dovoljno mesnate indijske filmske tradicije.

Preporuka za gledanje: 8/10, bez zadrške prema onima koji ne konzumiraju Bollywood. Ovaj film je dovoljno dobar da nema opravdanja za ignorisanje.



14. мај 2011.

Walk Hard: The Dewey Cox Story (2007)

Režija: Jake Kasdan
Scenario: Judd Apatow (Pineapple Express, The 40 Year Old Virgin), Jake Kasdan
Uloge: John C. Reilly i drugi

IMDB LINK

Dewey Cox je vanvremenska muzička zvezda i ovaj film prati njegov život od detinjstva, četrdesetih godina dvadesetog veka, do danas.
Fe-no-me-nal-na idiotska komedija. Sjajni politički nekorektni štosovi, gomila psovanja, droge, golotinje - sve ono što modernoj holivudskoj komediji fali. Hvala CKM magazinu koji je preporučio ovaj film pre nekoliko meseci, jer ne znam kako bih drugačije došao do ovog remek-dela, propuštenog od ogromne većine.
Desetine sjajnih epizodista - Jenna Fischer (The Office), Kristen Wiig, Craig Robinson (The Office), Chris Parnell (Dr. Spaceman iz 30 Rock-a), Jack McBrayer (30 Rock), Frankie Muniz (Cody Banks), Ed Helms (The Office), Jane Lynch (Glee, Two and a Half Men), Simon Helberg (Howard Wolowitz iz The Big Bang Theory), Jack Black, Patrick Duffy (Step by Step, Dallas), Morgan Fairchild (Chandlerova majka u Friends-ima), Jonah Hill, Cheryl Ladd (Charlie's Angels, Las Vegas, One West Waikiki), Paul Rudd, Jason Schwartzman (Bored to Death)... zakucali su ovaj film na mesto najbolje komedije snimljene u Hollywoodu u poslednjih 5 godina. Jedinu manu pronalazim u trajanju od skoro dva sata.

Preporuka za gledanje: 9/10.

9. мај 2011.

Tucker & Dale vs Evil (2010)

Režija: Eli Craig
Scenario: Morgan Jurgenson, Eli Craig
Uloge: Tyler Labine, Alan Tudyk, Katrina Bowden (Cerie u 30 Rock-u)
IMDB LINK

Nema mnogo američkih komedija sa primesom horora - poslednje čega se sećam je Zombieland (2009). Tucker i Dale su dvojica hillbilly-ja, na putu ka tek kupljenoj vikendici i pecaroškom odmoru, koji naleću na grupu studenata, željnu šumske avanture. Studenti odmah predpostave da su dvojica lokalaca psihopate i pokušavaju da ih zaobiđu u širokom luku. I to im neće poći za rukom...
Scenario je sjajan, gluma od slabe do pristojne, režija vrlo dobra. Jako niskobudžetna komedija bolja je od poslednjih 10 koje sam gledao. Ima tu puno zdravog humora ali i potočić krvi, bez namere da uplaši bilo koga.

Preporuka za gledanje: 7/10.

8. мај 2011.

September Clues (2007)

LINK

11.09.2001., Napad na World Trade Center u New Yorku.
Ovaj dokumentarac se bavi analizom snimaka vodećih 5 američkih TV mreža i izvodi zaključak da je celokupno prikazivanje svih ovih mreža dirigovano iz jednog centra. Ovo je, razume se, sasvim blisko razumu.
Druga teza ovog dokumentarca je da u Kule bliznakinje nisu udarili avioni već projektili. Ovo je potrkrepljeno gomilom ozbiljnih video i audio analiza snimaka, sumnjivih smetnji, geometrijskih nepravilnosti.
Moj poziv glasi: odgledajte ovaj dokumentarac i, ako Vam sve zvuči neistinito i uvrnuto, odbacite ga i no harm done. Ako prihvatite makar 10% onoga o čemu ovaj film govori, njegovo postojanje postaje opravdano.

Preporuka za gledanje: 10/10 (ne obećavam da će se dopasti svakome).

3. мај 2011.

Conviction (2010)


Režija: Tony Goldwyn
Scenario: Pamela Gray
Uloge: Hilary Swank, Sam Rockwell, Melissa Leo, Minnie Driver

Hilary Swank igra sestru osuđenog ubice (Sam Rockwell) iz siromašne porodice, koja veruje da joj je brat nevin, te odlazi na pravni fakultet, kako bi mogla da postane advokat i zastupa ga u sudu...
Film je nelinearan onoliko koliko mu "based on a true story" dozvoljava. Dakle, skoro nimalo. Trudio se reditelj da što više "promeša karte" u ovom filmu, ali, realno, više od ovoga nije mogao. Drama je zanatski dobro odrađena, likovi lepo razrađeni, gluma odlična. Još da nije "true story" ograničenja...

Preporuka za gledanje: 7/10.

2. мај 2011.

No Strings Attached (2011)

Režija: Ivan Reitman (Ghost Busters, Kindergarten Cop)
Scenario: Elizabeth Meriwether
Uloge: Natalie Portman, Ashton Kutcher, Kevin Kline, Mindy Kaling (The Office)

Ashton Kutcher i Natalie Portman se poznaju petnaest godina, i sreću se u trenutku kada ga njegov otac (Kevin Kline) iznervira do besmisla. Ona mu se nađe u nevolji i on se zaljubi u nju. Ali, ona je lekar koji radi 80 sati nedeljno i nema vremena za ljubav...
Znam, zvuči očajno i hiljadu puta ispričano, ali glumački tandem je zaista odličan. U epizodama ima i odličnih (Mindy Kaling) i sasvim slabih glumaca (Ludacris i posebno Jake M. Johnson) ali priča je sasvim pitka, i pored neuobičajeno dugih 100 minuta za romantičnu komediju. Zato, kada budete raspoloženi za malo lagane popodnevne zabave, eto filma koji neće fascinirati, ali ni razočarati. Zato mu dajem maksimalnu moguću ocenu, za ovaj žanr.

Preporuka za gledanje 6/10.

Grown Ups (2010)

Režija: Dennis Dugan
Scenario: Adam Sandler, Fred Wolf
Uloge: Adam Sandler, Salma Hayek, Kevin James, Chris Rock, David Spade, Rob Schneider, Steve Buscemi

Kako da napravite komediju koja će da zaradi puno para? Angažovaćete najpoznatije komičare, Salmu Hayek, napraviti scenario koji angažuje veliki broj klinaca kako bi mobilisali decu, njihove roditelje i tinajdžere i nema greške.
Na žalost - nema. Ovaj film zaradio je 160 miliona zelembaća, a budžet je sigurno bio manji od 100.
Petorica školskih drugova sastaju se posle 30 godina, zbog sahrane svog košarkaškog trenera, u kući na jezeru... Ostatak scenarija je iz kalupa. Radionica Sandler - Dugan štancuje po utvrđenom ritmu. Srećom, ovo je samo porodična komedija, bez prefiksa "romantična", pa će dobiti ocenu više od "Just Go with It".

Preporuka za gledanje: 3/10.

1. мај 2011.

The Company Men (2010)

Režija: John Wells
Scenario: John Wells
Uloge: Ben Affleck, Chris Cooper, Tommy Lee Jones, Kevin Costner

U svetu u kome se sve opravdava "potrebama tržišta", bogati stockholderi bivaju sve bogatiji, a radnici postaju topovsko meso, tj. statistička kategorija. Ova odlična drama prati ljude iz različitih struktura jedne kompanije i vrlo plastično objašnjava kako se novac preraspoređuje u vreme "ekonomske krize". Odlični Tommy Lee Jones i Chris Cooper, i pristojni Ben Affleck, vrlo dobro razrađeni likovi i tečna priča, preporučuju ovaj film svakome ko iole razmišlja o modernom korporacijskom kapitalizmu. Iako je scenario filma najverovatniji u Americi, ni ostatak "slobodnog" sveta nije mnogo otporniji na diktat velikog kapitala i zato se uzmi u pamet, svete...

Preporuka za gledanje: 8/10.