Ознаке

30. април 2012.

Comedian (2002)



Režija: Christian Charles
Pojavljuju se: Jerry Seinfeld, Orny Adams, Chris Rock, Greg Giraldo, Ray Romano, Jay Leno, Bill Cosby, George Shapiro
IMDB LINK

Dokumentarni film koji paralelno prati dve životne priče. U jednoj, stand-up komičar koji je zaradio najviše novca u istoriji, Jerry Seinfeld, nakon završetka svojeg superuspešnog sitcoma, pokušava da ponovo počne da radi nastupe uživo u noćnim klubovima, iako je obezbedio egzistenciju i svojim čukun unucima. U drugoj, Seifeldov neafirmisani kolega Orny Adams pokušava da postane poznat u celoj državi, koristeći usluge slavnog agenta Georgea Shapiroa...

Sigurno ste čuli da su mnogi komičari u privatnom životu bili mračne osobe. U slučaju stand-up komedije, najtežeg oblika komedije na svetu, ovo može biti još izraženije. Dokumentarni film je odabran kao idealna forma, kako bi pokazao kako zaista izgleda život ovih umetnika, pa čak i onih najuspešnijih. Ovako realističan uvid u neku profesiju nisam video još od kako sam odgledao The Wrestler, Darena Aronofskog. Ne očekujte mnogo smeha, ne očekujte senzaciju, ovo je život običnih ljudi, koji se bave krajnje neobičnom profesijom.

Preporuka za gledanje: isključivo ljubiteljima ovog oblika komedije (O-BA-VEZ-NO).

26. април 2012.

Battleship (2012)



Reditelj: Peter Berg (The Kingdom)
Scenario: Erich Hoeber, Jon Hoeber (Red)
Uloge: Taylor Kitsch (John Carter), Brooklyn Decker (supruga Andy Rodicka, Ugly Betty), Alexander Skarsgard (True Blood), Rihanna (glumački debi), Liam Neeson (Taken), Gregory D. Gadson (samo ovaj film, covek je stvarno bivsi vojnik bez nogu izgleda)
IMDB LINK


Po prvi put donosimo dve recenzije za jedan film. Uživajte.

recenzija by: cunninG

Ekranizacija Hasbro-ove igre Potapanje brodova. Zvuči suludo, a po trejlerima zaista nije nagoveštavalo ikakvu smislenu priču ili kvalitetno ostvarenje, ali uprkos (ili možda baš zbog) niskim očekivanjima film je neočekivano - dobar.

Osnovni deo priče je jednostavan, nakon signala upućenog najbližoj planeti sličnoj Zemlji vanzemaljci dolaze da osvoje naša prirodna bogatstva i na posadi jednog bojnog broda je nezahvalan zadatak da spasi budućnost čovečanstva. Da je to zaista jedina priča u filmu i da se sastoji iz samo tog dela koji je i najupečatljiviji, bio bi ovo suvi i suštastveni bioskopski spektakl. Sa sjajnim akcionim elementima, dobro plasiranim humorom, fascinantnim scenama, zvukom, tehnologijom - nadajmo se i dobrim 3D izvođenjem.

Međutim, okosnicu filma u stvari predstavlja priča o jednom čoveku, koji od neodgovornog luzera bez ikakve budućnosti i protraćenih potencijala postaje heroj, spasitelj i odlikovani oficir. Možda čitavih 20 minuta od početka filma potpuno opravdano ćete se pitati o čemu je ovaj film i gde su dođavola bojni brodovi iz naslova, a onda spektakl spektakularno počinje ali nažalost celim svojim trajanjem tu i tamo upropašten upravo tom osnovnom pričom i obaveznim krajem koji odiše preteranom patetikom.

Moram napraviti paralelu sa filmom Armageddon sa kojim postoji veliki broj sličnosti, u kojem je sličnu ulogu poneo Ben Affleck. Međutim u tom filmu, svu grandioznost likova, patriotizam, klišee i slične stvari stoje na plećima zaista vrsnih glumaca koji takve stvari odrađuju sa stilom - u ovom filmu imamo sijaset mahom nepoznatih glumaca (čak i glumački debi pevačice Rihanne) koji to ne uspevaju da odrade dovoljno ubedljivo i pitko.

Druga paralela bio bi film Battle: Los Angeles, gde je premisa potpuno ista, ali ipak zahvaljujući fokusu koji se više drži sukoba zastrašujućih vojnih mašina a ne patnje nekolicine neustrašivih vojnika, ovo je ipak mnogo prijatniji film za gledanje.

Ipak, ukoliko se suzdržite od pitanja kako i zašto, zažmurite na nekoliko očiglednih propusta, i dozvolite sebi da oprostite polu-iskrene napore mladih glumaca da ostvare upečatljiv performans vrlo klišeiranih i bledih likova, ipak je ovo solidan bioskopski film koji pruža momente sjajne akcije, adrenalina i vizuelnih efekata.

I na kraju, piscima scenarija stvarno treba stisnuti ruku na priči koju su napisali s obzirom na to odakle potiče, ovim su braća Hoeber definitivno postali blip na mom radaru (prethodni filmovi su RED i Whiteout).


7/10 za gledanje u bioskopu, na bilo čemu manjem bolje ne.


recenzija by: Somborac

Vanzemaljci su opet tu, a poručnik Alex Hopper (Kitsch) se ni kriv ni dužan zadesio na mestu koje nije tražio radeći posao za koji nije sposoban. Ili možda ipak jeste? U svemu ovome mu pomaže gore potpisana ekipa glumaca koja zajedničkim snagama pokušava da otera prvi talas tehnološki daleko naprednije civilizacije...

Prvo, zahvalnica poštovanom FILmoFILu na ukazanom poverenju da u njegovom odsustvu napisem ovu recenziju. Drugo, film sam pogledao u bioskopu, dakle dao sam novac za to iako sam mislio da su sigurno bačene pare u pitanju. Ali nije tako! Film je nastao u saradnji Universala sa kompanijom Hasbro koja je svima poznata kao jedan od najvećih proizvođača igračaka na svetu i kao kreator popularnih Transformersa. Taj uticaj se odlično vidi u ovom ostvarenju. Prilično zabavan film, bez ulaženja u detalje odakle su vanzemaljci, kako su došli ovde i kako su se glavni likovi našli tu gde jesu. Ako krenete sa tim pitanjima sve pada u vodu. Ali ukoliko posmatrate film iz ugla ljubitelja dobre akcije, ovo nije loše ostvarenje.
Humor je za razliku od dečijeg humora u Transformersima na zavidnom nivou, razrada likova je kratka i na momente totalno nejasna, a akcija je tokom celih 130 minuta na veoma visokom nivou. I sve ovo stoji do poslednjih 15 minuta filma kada u krajnje Hollywoodskom obrtu ovo do tada pristojno ostvarenje obara sebi ocenu za najmanje 3 boda... Ipak, mnogo bolji film od Transformersa, i možda maksimum koje se mogao izvući s obzirom da je film ekranizacija popularne Hasbro igre istog naziva.

Preporuka za gledanje: 6/10 (ljubiteljima Transformersa 9/10).

24. април 2012.

Run Fatboy Run (2007)

 
Režija: David Schwimmer
Scenario: Michael Ian Black, Simon Pegg
Uloge: Simon Pegg (Shaun of the Dead, Hot Fuzz), Thandie Newton, Hank Azaria (The Simpsons), Dylan Moran, Harish Patel, India de Beaufort, Stephen Merchant (Hall Pass)

Dennis (Pegg) ostavlja svoju trudnu verenicu Libby (Thandie Newton) na oltaru, plašeći se odgovornosti. Pet godina kasnije, on je radnik obezbeđenja u prodavnici ženskog veša i podstanar. Dennisov život počinje da se menja, kada upozna novog Libbynog momka, Whita (Hank Azaria). On je uspešni bankar, koji trenira svakodnevno, spremajući se da istrči maraton u Londonu, kao predstavnik dobrotvorne ustanove...

Možda je činjenica da sam veliki fan Simona Pegga i Hanka Azarie podigla moja očekivanja previsoko, pa sam na kraju razočaran. Gluma je korektna, muzika još bolja, režija odlična, ali, priča je toliko generička i prežvakana, da ne pruža priliku filmu da se izdigne iznad žanrovskog proseka. Ima, naravno, dobrog humora, ali prevelika doza patetike (indukovane porodičnim aspektom priče) seče krila svaki put kada se Pegg i ekipa spremaju da polete. Šteta.

Preporuka za gledanje: 6/10.

20. април 2012.

The Machinist (2004)

Režija: Brad Anderson
Scenario: Scott Kosar
Uloge: Christian Bale (3:10 to Yuma, The Fighter), Jennifer Jason Leigh, Aitana Sánchez-Gijón, John Sharian, Michael Ironside

Trevor Reznik (Bale) je radnik na strugu u metalskoj fabrici. Njegov problem je dugotrajna nesanica, zbog čega on sve vreme gubi na težini, a umor mu otežava ionako opasan rad na poslu. Utehu mu pružaju prostitutka (Jennifer Jason Leigh) i konobarica (Aitana Sánchez-Gijón), sa kojima se redovno viđa...

Veoma mračan film. Traži mnogo strpljenja od gledalaca, ali se ono na kraju zaista isplati. Priča je vrlo dobra, a režija sjajna. Ono što ipak zasenjuje sve ostalo je neverovatna gluma Christiana Balea, umetnika koji se za svoje uloge priprema na ekstreman način: u ovom slučaju je za nekoliko meseci skinuo 27 kg, jedući samo jabuke i kafu, i pritom provodio dane bez sna. Tako pripremljen, on zaista igra ovu ulogu najautentičnije moguće. Nije film za popodnevno opuštanje, ali je svakako vrhunski psihološki triler.

Preporuka za gledanje: 8/10.

18. април 2012.

Wrath of the Titans (2012)

Režija: Jonathan Liebesman
Scenario: Dan Mazeau, David Johnson
Stars: Sam Worthington (Man on a Ledge), Liam Neeson (The Grey, Unknown), Rosamund Pike (The Big Year, Johnny English Reborn), Ralph Fiennes, Édgar Ramírez, Toby Kebbell, Bill Nighy (Page Eight, Shaun of the Dead, Hot Fuzz) , Danny Huston

Nakon što je herojski ubio Krakena, Persej (Worthington) se povlači u svoje selo, kako bi na miru podizao svog sina. Njegov otac, Zevs (Neeson) dolazi da ga zove u pomoć, kako bi se sprečio titan Kron (inače Zevsov otac) da izađe iz svoje podzemne tamnice i opustoši Zemlju. Persej ga odbija, a Zevsa izdaju brat Had (Fiennes) i sin Ares (Ramírez), i zarobljavaju ga u podzemlju. Persej kreće da izbavi oca, ali mu treba pomoć Posejdonovog neslavnog sina, Agenora (Kebbell)...

Nakon što je prvi deo, Clash of the Titans (2010) zaradio bezobrazno mnogo para uprkos (ili zahvaljujući?) očajnom scenariju, koji je bio hibrid priče iz originalnog dečjeg filma iz 1981. i najgorih mogućih hollywoodskih klišea, producenti su rešili da pođu neočekivanim putem. Umesto da naprave još patetičniji i predvidljiviji film, kako bi zaradili još više para, oni angažuju (nešto) ozbiljnijeg reditelja i prave (skoro) u svakom smislu bolji film.
Da nije bilo nekih glupih brzih rešenja u scenariju, preterane količine humora, koja Vas natera da se zamislite da li gledate original ili parodiju, pojedinih prebrzih akcionih scena u kojima se ne zna ko pije, a ko plaća, kao i očajnog Sama Worthingtona (koji ne pokušava ni najmanje da prikrije svoj izrazito neprikladan australijski akcenat), ovi redovi bi bili čist hvalospev. Zašto?
Sa vizuelne strane, film izgleda spektakularno. 3D efekti su urađeni možda najbolje do sada (izuzetak je Avatar, ali on je ipak uglavnom animiran). Glumačka ekipa je impresivna, mada glavni "teškaši" ovakve uloge igraju ipak sa "pola gasa". Scenario u celini je sasvim pristojan, zahvaljujući tome što je potpuno izmišljen, to jest, ne skrnavi ni jednu od mitoloških priča.
Sve u svemu, film od mene dobija mnogo veću ocenu, nego što sam mogao predpostaviti, na osnovu prvog dela.

Preporuka za gledanje: 6/10.

16. април 2012.

Before the Devil Knows You're Dead (2007)

Režija: Sidney Lumet (Network, Dog Day Afternoon, Serpico)
Scenario: Kelly Masterson
Uloge: Philip Seymour Hoffman (Moneyball, The Ides of March), Ethan Hawke (Fast Food Nation), Albert Finney, Marisa Tomei (Crazy, Stupid, Love., Salvation Boulevard, The Lincoln Lawyer), Michael Shannon (Take Shelter), Amy Ryan (Win Win), Rosemary Harris

Neću reći ni reč više od toga da je ovo priča o dva brata (Hoffman i Hawke), koji prave na prvi pogled nepogrešiv plan da se obogate, koji kreće katastrofalno loše...

Ovako kratak opis zapleta dajem jer je ovo jedan od onih filmova u kojima ćete maksimalno uživati samo ako ne znate ništa o njemu unapred. Sjajan, sjajan film je poslednje delo velikog Sidney Lumeta (snimio ga u 83. godini). Izuzetna priča, maestralna režija, koja polako podiže tenziju celim trajanjem filma, sjajna gluma kompletnog ansambla, pogotovo dvojice glavnih protagonista, sve je kako treba. Pravo je zadovoljstno pogledati ovako ozbiljno snimljen film, sa izuzetno razrađenim likovima, u moru površno sklepanih instant hitova.

Preporuka za gledanje: 10/10.

14. април 2012.

The Sitter (2011)

Režija: David Gordon Green (Pineapple Express, Your Highness)
Scenario: Brian Gatewood, Alessandro Tanaka
Uloge: Jonah Hill (Moneyball), Ari Graynor (What's Your Number?), Sam Rockwell (Conviction, Everybody's Fine)

Noah (Jonah Hill) je suspendovani student koji ne radi ništa po ceo dan i živi sa majkom, koja pokušava da sredi svoj život nakon što ju je napustio muž. Kako bi joj pomogao, Noah pristaje da na jedno veče pričuva decu iz susedne kuće. Njegovo veče se pretvara u pakao...

Znam šta ste pomislili. "Komičar sa solidnom reputacijom rešio je da uzme brzu lovu snimajući praznoglavu instant komediju sa decom". Wrong. Iako ovo zaista jeste praznoglava i prizemna komedija, pedigre reditelja je opravdan neverovatno nenormalnim razvojem događaja (ovde pre svega mislim na lik i okruženje Sama Rockwella). Ako ste gledali komedije koje je režirao David Gordon Green (vidi zaglavlje), sve će Vam biti jasno. Ovo se čak može nazvati crnačkom komedijom, iako nijedan glavni lik nije crnac (ima ih podosta u epizodama). Glupo, na momente zbrzano i patetično, ali i iznenađujuće zabavno.

Preporuka za gledanje: 7/10.

12. април 2012.

Ronal Barbaren (2011)

Režija: Kresten Vestbjerg Andersen, Thorbjørn Christoffersen
Scenario: Thorbjørn Christoffersen
Glasovi: Anders Juul, Hadi Ka-Koush, Lærke Winther Andersen, Lars Mikkelsen, Brigitte Nielsen (Red Sonja, Rocky IV)

Ronal je jedini zakržljali varvarin, potomak slavnog ratnika. Vekovima varvarima niko ništa ne može, sve do jedne noći, kada Ronal ostane na straži...
O-dli-čno! Ronal Varvarin je danski animirani film koji u potpunosti izgleda kao savremena 3D video igra nekog nezavisnog, a talentovanog studija. Vrlo lepa animacija spojena je sa likovima koji su čiste karikature, nacrtane sa puno stila. Humor je vrlo evropski sarkastičan i sirov, a ikonografija se sve vreme oslanja na severnoevropske heavy metal bendove (ovde bi neko ko se bolje razume trebalo da rastumači kako se precizno zove muzički pravac iz pribaltičke i skandinavske regije, na koji ciljam). Zvanična najava, koju iz sopstvenih razloga neću prevoditi, pogađa u centar - Babes, balls and muscles in 3D for the whole family.

Preporuka za gledanje: 8/10.

11. април 2012.

Jack and Jill (2011)

Režija: Dennis Dugan
Scenario: Adam Sandler, Steve Koren
Stars: Adam Sandler, Katie Holmes, Nick Swardson, Al Pacino, David Spade, Tim Meadows

Jack (Sandler) je TV producent, čija emisija može da propadne, ukoliko ne uspe da nagovori Al Pacinoa da snimi reklamu za glavnog sponzora emisije. U isto vreme, u grad dolazi Jill (neverovatno, opet Sandler!), Jackova ekscentrična sestra bliznakinja, u koju se Pacino zaljubljuje na prvi pogled...

Ne snima se najgori (visokobudžetski) film svih vremena svaki dan. Veliki trijumf ovog projekta na dodeli Zlatnih Malina (jedini film u istoriji koji je osvojio nagradu za najgori u svih deset kategorija) se ne dešava preko noći. Rediteljsko/glumački tandem Dugan/Sandler su godinama eksponencijalno obarali kvalitet svojih filmova počev od I Now Pronounce You Chuck & Larry , pa preko You Don't Mess with the Zohan , Grown Ups i Just Go with It, da bi završili sa ovim. Ogromni budžet (naspram bilo čega drugog vezanog za ovaj film) omogućio je teškaša Pacinoa, goste poput Shaquille O'Neala, John McEnroea, Johnny Deppa, ali ne i trunku šarma. Iskoristite ovu recenziju kao jedini kontakt sa ovim filmom, a Sandleru će jednog dana novac možda i dosaditi, pa će opet početi da snima pristojne komedije.

Preporuka za gledanje: 0/10.

9. април 2012.

The Man from Earth (2007)

Režija: Richard Schenkman
Scenario: Jerome Bixby
Uloge: David Lee Smith, Tony Todd, John Billingsley, Ellen Crawford, Annika Peterson, William Katt, Alexis Thorpe, Richard Riehle

Univerzitetski profesor iznenada podnosi ostavku i pakuje svoje stvari da se preseli na neko drugo mesto. Njegovi kolege dolaze da se oproste od njega, ali se skup pretvara u njihovo ispitivanje stvarnih motiva njegove selidbe. On odlučuje da im otkrije veliku tajnu...

Ovo je jedan od onih filmova kod kojih sam se iz petnih žila trudio da mi se svide. Sve najave koje sam video su obećavale: SF film bez i jednog specijalnog efekta, radnja smeštena u jednu prostoriju, tako da je jedini sadržaj priča, koju nam donosi glumačka postava. A priča se dotiče mnogih univerzalnih tema, sa posebnim naglaskom na religiju. Sad, da nisam nedavno gledao The Sunset Limited, možda bih bio oduševljen ovom izvedbom, ovako - izaziva kod mene vrlo mlaku reakciju. Scenario je interesantan, poprilično originalan, i ostavlja praznine koje gledaoci treba sami da ispune, što je dobro. Ipak, naglašeno jeftina produkcija (ne mislim na scenografiju već na odabir glumaca), jednostavno, morala je biti podržana značajno mesnatijom pričom, pa da dobijemo nešto vredno jake preporuke.

Preporuka za gledanje: 6/10.

8. април 2012.

Stranger Than Fiction (2006)

Režija: Marc Forster (Monster's Ball)
Scenario: Zach Helm
Uloge: Will Ferrell (Everything Must Go), Emma Thompson, Dustin Hoffman (The Graduate), Maggie Gyllenhaal, Tony Hale (Happythankyoumoreplease, The Goods...)

Harold (Ferrell) je dosadni poreski inspektor, koji živi sam i izvodi identičnu rutinu svakoga dana, pre i posle posla. U ovu rutinu nas uvodi narator (Emma Thompson), detaljno objašnjavajući smisao svakog njegovog malog rituala, koje izvodi svakoga dana u isto vreme. Zaplet počinje kada Harold počne da čuje glas naratora...

Veoma neobično i veoma zanimljivo. Ne dešava se svakog dana da pogledate nešto što ne liči ni na šta što ste do sada gledali. Lepa, majstorski vođena drama nas vezuje za glavnog lika, ma koliko on na početku odbojno izgledao. Fantazijski deo čini tu specijalnu nadgradnju, inače sasvim obične ljudske priče. Filozofske poruke koje daju izvući iz ovog filma, gledaoca ispunjavaju dodatnom toplinom nakon gledanja. Ferrell igra sasvim ozbiljnu ulogu, prošaranu umerenom dozom zdravog (za njega neuobičajenog) humora, nalik na onu u Everything Must Go. Topla preporuka!

Preporuka za gledanje: 9/10.

7. април 2012.

The Legend of Awesomest Maximus (2011)

Režija: Jeff Kanew
Scenario: Jason Burinescu
Uloge: Will Sasso, Kristanna Loken (Terminator 3), Rip Torn, Deon Richmond, Sophie Monk, Ian Ziering (90210), Tony Cox, Khary Payton

Parodija na "filmove u ratničkim suknjicama", dakle, na 300, Troju, Aleksandra, Gladijatora...

Ako ste se pitali gde je Kristannu Loken odvela uloga najopasnijeg od svih terminatora u Rise of the Machines, ili Stevea iz Beverly Hillsa, ne tražite dalje - došli su do ovog filma. Očajno jeftina komedija prepuna lascivnog, ali bez stila prezentovanog humora. Povremeno, istina, zaista izaziva smeh, ali osećaj transfera neprijatnosti, koji udara gledaoca direktno, preovladava. Ipak, kada se uzme sve u obzir, nije ovo ništa manje vredan film od rimejka filma Clash of the Titans.

Preporuka za gledanje: u izrazito sarkastičnom društvu.

6. април 2012.

A Good Old Fashioned Orgy (2011)

Režija: Alex Gregory, Peter Huyck
Scenario: Alex Gregory, Peter Huyck
Uloge: Jason Sudeikis (Horrible Bosses, Hall Pass), Leslie Bibb (Talladega Nights), Tyler Labine (Tucker & Dale vs Evil), Lake Bell, Michelle Borth, Nick Kroll, Angela Sarafyan, Lindsay Sloane, Martin Starr, Will Forte, David Koechner (Anchorman, The Goods...), Lucy Punch (Hot Fuzz, Bad Teacher), Don Johnson

Grupa tridesetogodišnjaka, prijatelja iz srednje škole, se i dalje sastaju redovno, zahvaljujući Ericovoj (Sudeikis) velikoj vikendici na kojoj prave razne tematske žurke. Problem nastaje kada Ericov otac (Don Johnson) odlučuje da proda vikendicu, u koju nikada ne dolazi. Ekipa odlučuje da napravi još jednu, oproštajnu žurku, koja će nadmašiti sve prethodne...

Šta znam, nije ovo loša komedija, ima zaista smešnih momenata, ali priča je nekako nedovršena i sa suviše likova, da bi mogli da se vežemo za njih. Tema je lascivna i temeperatura se lagano penje ka kraju, ali reditelji čak ni sa ovim na kraju nisu poentirali. Sve u svemu, nije loše, ali brzo ćete ga zaboraviti.

Preporuka za gledanje: 6/10.

4. април 2012.

The Hunger Games (2012)

Režija: Gary Ross
Scenario: Gary Ross, po romanu Suzanne Collins
Uloge: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Willow Shields, Stanley Tucci, Elizabeth Banks, Woody Harrelson, Lenny Kravitz, Donald Sutherland

Radnja je smeštena u budućnost. Capitol je mesto gde se svake godine održava borba na smrt mladih ljudi iz dvanaest distrikta, delova države koji su na ovaj način kažnjeni zbog pobune protiv bogatih. Ova borba prenosi se uživo na televiziji. Katniss (Jennifer Lawrence) se prijavljuje dobrovoljno da učetvuje u borbi, kako bi zamenila svoju mlađu sestru (Willow Shields). Zajedno sa Katniss, u Capitol putuje i Peeta (Josh Hutcherson), momak iz istog distrikta...

Jao. Ako ste rešili da pogledate ovo ostvarenje zbog Donalda Sutherlanda, znajte da je čovek odradio tezgu poput Liama Neesona u Clash of the Titans - par miliončića za vikend snimanja. Ako želite da vidite Woody Harrelsona ili Elizabeth Banks, znajte da ćete u njima videti retke svetle tačke u moru ispodprosečnosti. Ako ste pomislili da je Lenny Kravitz angažovan samo da dodatno poveća armiju tinejdžerki koje će kupiti kartu za bioskop - pogodili ste u potpunosti.
Jako, jako slabo. Nisam čitao knjigu (knjige), pa ne mogu da procenim da li je reditelj unakazio delo, ili je ovo naprosto jedan mršav komercijalni projekat namenjen jasno određenoj ciljnoj grupi. Ni jedan lik nije izgrađen, pa čak ni glavna heroina, o kojoj znamo samo da ima mlađu sestru koja često plače. Reditelj je, u želji da film prilagodi cenzorskim pravilima za maloletni auditorijum, potpuno izmasakrirao akcione scene nekakvim epileptičnim razmazivanjem kadrova. Gluma i nije loša, ali uzalud, izuzev gomile klišea nismo dobili ama baš ništa.

Preporuka za gledanje: starijim maloletnicima.

2. април 2012.

The Divide (2011)

Režija: Xavier Gens
Scenario: Karl Mueller, Eron Sheean
Uloge: Lauren German, Michael Biehn, Milo Ventimiglia, Courtney B. Vance, Ashton Holmes, Iván González, Michael Eklund, Rosanna Arquette

Desetak stanara preživljava nuklearni napad, zahvaljujući skloništu koje je napravio domar njihove zgrade. Oni su zatvoreni danima i, dok im se zalihe hrane i vode tope, počinju da se transformišu, svako na svoj način...

Grozan horor (ovo je verovatno dobro?), sa majstorskom šminkom i fotografijom, sasvim prikladnom muzikom i veštom režijom. Glumačka ekipa je poprilično klimava, ali sasvim pristojna, s obzirom na žanr. Mogla je radnja filma biti odigrana i u drugačijem okruženju, pošto je priča prilično univerzalna, sa jasnom porukom na kraju. Ipak, ovo je samo horor, i mogu ga preporučiti isključivo ljubiteljima ovog filmskog pravca.

Preporuka za gledanje: onima koji vole da se plaše.