Ознаке

30. мај 2011.

True Grit (2010)

Režija: Ethan Coen, Joel Coen
Scenario: Joel Coen, Ethan Coen
Uloge: Jeff Bridges, Matt Damon, Hailee Steinfeld, Josh Brolin

Braća Coen, podržani od Steven Spielberga, snimili su remake westerna iz 1969. sa John Wayneom (jedini Oscar američkog Bate Živoinovića), Robert Duvallom i Denis Hopperom. Hm, western 2010. godine, pa još remake?
Devojčica od 14 godina, čijeg je oca ubio poznati razbojnik, traži pravdu i angažuje ostarelog šerifa da ubicu privede vešalima. Na putu sreću i rendžera iz Teksasa, na istoj misiji...
Da se odmah razumemo, poslednji put kada su mi se sviđali westerni, imao sam jednocifren broj godina. Nisam gledao originalni film, pa me ni to nije privuklo. Odgledao sam ga samo zbog velikog Jeff Bridgesa. Često čovek pogreši sa takvim pristupom (kad se samo setim poslednjih očajnih komedija u koje su parama namamili Kevin Jamesa) ali, na sopstveno iznenađenje, nisam pogrešio.
Umeju Coeni, još kako, da snime kvalitetan film, da sve izgleda baš onako kako bi trebalo, da uzmu i odličnog Matt Damona, a (objektivno trivijalnu) priču učine toplom i skoro skroz zanimljivom.
Pogledajte ovaj film onoga dana kada Vam je sve potaman, pa će lepo da legne. Ako ste nervozni, zbog posla ili what not, odložite ga za koji dan, ali ne predugo.

Preporuka za gledanje 7/10 (od čoveka koji ne voli westerne).