Ознаке

22. мај 2012.

Iron Sky (2012)



Režija: Timo Vuorensola
Scenario: Johanna Sinisalo, Jarmo Puskala
Uloge: Julia Dietze, Götz Otto, Christopher Kirby, Udo Kier (Blade), Peta Sergeant, Stephanie Paul
IMDB LINK

Godina je 2018. Američka predsednica (Stephanie Paul) šalje na mesec dvojicu astronauta, u sklopu svoje predizborne kampanje. Kada slete na mesec, prvog astronauta ubijaju, a drugog (Kirby) zarobljavaju vojnici obučeni kao oni iz Trećeg Rajha. Ispostavlja se da su nacisti 1945. godine pobegli na tamnu stranu Meseca i do tada se razvijali, spremajući se za povratak na Zemlju...

Kada sam pre nekoliko meseci čuo za ovaj idiotski zaplet, rešio sam da ću ovaj film sigurno odgledati čim dođe u naše bioskope, u nadi da ću videti nešto specijalno (očajno loše ili odlično, sve jedno). Tako je i bilo. Ovo je izuzetna komedija, na momente parodija, na momente odlična satira. Evropska koprodukcija je stala iza sjajnog finskog reditelja, koji nije propustio da potkači kako (u najvećoj meri) SAD, tako i mnoge druge svetske države, uključujući i svoju domovinu. Sa puno stila je prikazan veliki broj politički nekorektnih štosova, gluma je odlična, produkcija deluje mnogo skuplje nego što zaista jeste. 
Ovo je film koji ni slučajno ne treba shvatiti ozbiljno (zar zaplet ukazuje na išta drugo?), te je potpuna doslednost u priči i zakonima fizike potpuno nepotrebna. Svakako film koji ne treba propustiti.

Preporuka za gledanje: 8/10.