Ознаке

19. децембар 2012.

The Hobbit: An Unexpected Journey (2012)




Režija: Peter Jackson (Lord of the Rings trilogija)
Scenario: Fran Walsh, Philippa Boyens, Peter Jackson (svi pisali za Lord of the Rings trilogiju), Guillermo del Toro (Hellboy), po romanu J.R.R. Tolkiena
Uloge: Martin Freeman, Ian McKellen, Richard Armitage, Hugo Weaving, Cate Blanchett, Christopher Lee, Andy Serkis, Ian Holm, Elijah Wood
IMDB LINK

Bilbo Baggins priča priču o svojim doživljajima koji su se dogodili 60 godina pre radnje koja nam je poznata iz trilogije Gospodar Prstenova.

Najpre ću reći da knjigu Hobit nisam čitao, tako da ako želite poređenje filma sa knjigom, možete slobodno odmah da pređete na prikaz nekog drugog autora. 
Neminovno je, međutim, poređenje sa slavnom trilogijom Petera Jacksona: U ovom filmu ima daleko više humora, što je i očekivano jer u glavnoj ulozi umesto smušenog Elijah Wooda sada imamo odličnog komičara Martina Freemana (britanske verzije serija The Office i Sherlock). Muzika je na jednako visokom nivou (nezamenljivi Howard Shore), filmska fotografija je ponovo prelepa, sa velikim brojem impresivnih pejzaža, kako stvarnih, tako i onih animiranih. Glumačka ekipa je izvanredna, mada Hugo Weaving, zbog viška teksta u odnosu na Gospodara Prstenova malo štrči kao neko ko bi MORAO da bude arhinegativac. Sada imamo i 3D tehnologiju, na koju će trilogija morati da pričeka, dok Peter Jackson nađe vremena. Bilo bi ovo pravo epsko remek delo, da dužina trajanja filma nije pomalo na silu povećavana, kako bismo došli do (gotovo) tri sata u bioskopskoj verziji, što se smatra standardom za ovu klasu filmova. Upravo zbog toga film povremeno gubi na tempu, pa čak ima i višak, inače izvanredno zanatski odrađenih, akcionih scena. Svakako je ovo film koji ne treba propustiti, ali može se slobodno pogledati i u 2D verziji, neće se propustiti bog zna šta.

Preporuka za gledanje: 8/10.