Ознаке

13. јун 2011.

Source Code (2011)

Režija: Duncan Jones (Moon)
Scenario: Ben Ripley
Uloge: Jake Gyllenhaal, Michelle Monaghan, Vera Farmiga

Colter Stevens (Gyllenhaal), američki vojnik na službi u Afganistanu, budi se iz neke vrste sna i shvata da se nalazi u vozu, koji ide ka centru Čikaga. Preko puta njega sedi devojka (Monaghan) koja ga oslovljava drugim imenom. Veoma je zbunjen i posle nekoliko minuta shvata da se nalazi u telu drugog čoveka. Voz eksplodira 8 minuta nakon njegovog buđenja. On saznaje da nije mrtav, već se nalazi u tajnoj vojnoj bazi, iz koje "vozi" telo drugog čoveka...
Fe-no-me-na-lan SF film! Ovako zadovoljan sam poslednji put bio kada sam odgledao Inception, mada se sećam da sam bio veoma uzbuđen i nakon prvog dugometražnog filma Duncana Jonesa (Moon iz 2009).
Priča je izvanredna, vrlo maštovita i, u skladu sa SF žanrom, naučno ne sasvim besmislena. Paralelne realnosti su vrlo lepo opisane i već sada se unapred radujem sledećem filmu talentovanog reditelja.
Gluma je odlična, Gyllenhaal dokazuje da mlitava spoljašnost krije odličnog glumca, a i dve ženske uloge (drugu igra, za Oskar nominovana /Up in the Air/, Vera Farmiga) su i napisane i odigrane sjajno. Specijalni efekti verno prate priču i, sve u svemu, nemam nijednu zamerku.

Preporuka za gledanje 9/10 (želim da verujem da će biti i boljih filmova iz ovog žanra).