Ознаке

13. јануар 2012.

Unthinkable (2010)

Režija: Gregor Jordan
Scenario: Peter Woodward
Uloge: Samuel L. Jackson (Mo' Better Blues, The Sunset Limited), Carrie-Anne Moss, Michael Sheen

Steven Younger (Sheen), američki građanin koji je prešao u Islam, snimio je video poruku u kojoj obaveštava CIA da je postavio tri nuklearne bombe u velikim gradovima SAD, koje će eksplodirati i ubiti milione, ako ne budu ispunjeni njegovi uslovi. Helen Brody (Carrie-Anne Moss) je agent FBI, pozvana da sarađuje sa CIA i Vojnom obaveštajnom službom na pronalaženju bombi. Younger je uhvaćen istog dana kada je objavio snimak, pa je u pomoć doveden specijalista za iznuđivanje odgovora, poznat kao H (Jackson)...

Poenta ovog filma, osim toga da nas drži u napetom stanju do samog kraja, je u šizofrenoj stvarnosti u kojoj živimo: država čuva svoje građane od nasilnika, a i sama čini neverovatno mnogo nasilja svakoga dana. Ovo je, naravno, najizraženije u SAD, ali nije to ništa istorijski novo, samo je cinizam države koja "širi slobodu po svetu" najveći ikad.
Politiku na stranu, film obeležavaju maestralni Samuel L. i odlični Michael Sheen. Scenario, iako vrlo hrabro govori o onome što se zna, ali se ne govori, je previše linearan, usudio bih se da kažem, i predvidljiv. Režija je dobra, atmosfera istinski napeta.
Važnije je odgledati ovaj film zbog sveukupne priče, nego zbog samog toka radnje i raspleta.

Preporuka za gledanje: 8/10.