Ознаке

26. април 2012.

Battleship (2012)



Reditelj: Peter Berg (The Kingdom)
Scenario: Erich Hoeber, Jon Hoeber (Red)
Uloge: Taylor Kitsch (John Carter), Brooklyn Decker (supruga Andy Rodicka, Ugly Betty), Alexander Skarsgard (True Blood), Rihanna (glumački debi), Liam Neeson (Taken), Gregory D. Gadson (samo ovaj film, covek je stvarno bivsi vojnik bez nogu izgleda)
IMDB LINK


Po prvi put donosimo dve recenzije za jedan film. Uživajte.

recenzija by: cunninG

Ekranizacija Hasbro-ove igre Potapanje brodova. Zvuči suludo, a po trejlerima zaista nije nagoveštavalo ikakvu smislenu priču ili kvalitetno ostvarenje, ali uprkos (ili možda baš zbog) niskim očekivanjima film je neočekivano - dobar.

Osnovni deo priče je jednostavan, nakon signala upućenog najbližoj planeti sličnoj Zemlji vanzemaljci dolaze da osvoje naša prirodna bogatstva i na posadi jednog bojnog broda je nezahvalan zadatak da spasi budućnost čovečanstva. Da je to zaista jedina priča u filmu i da se sastoji iz samo tog dela koji je i najupečatljiviji, bio bi ovo suvi i suštastveni bioskopski spektakl. Sa sjajnim akcionim elementima, dobro plasiranim humorom, fascinantnim scenama, zvukom, tehnologijom - nadajmo se i dobrim 3D izvođenjem.

Međutim, okosnicu filma u stvari predstavlja priča o jednom čoveku, koji od neodgovornog luzera bez ikakve budućnosti i protraćenih potencijala postaje heroj, spasitelj i odlikovani oficir. Možda čitavih 20 minuta od početka filma potpuno opravdano ćete se pitati o čemu je ovaj film i gde su dođavola bojni brodovi iz naslova, a onda spektakl spektakularno počinje ali nažalost celim svojim trajanjem tu i tamo upropašten upravo tom osnovnom pričom i obaveznim krajem koji odiše preteranom patetikom.

Moram napraviti paralelu sa filmom Armageddon sa kojim postoji veliki broj sličnosti, u kojem je sličnu ulogu poneo Ben Affleck. Međutim u tom filmu, svu grandioznost likova, patriotizam, klišee i slične stvari stoje na plećima zaista vrsnih glumaca koji takve stvari odrađuju sa stilom - u ovom filmu imamo sijaset mahom nepoznatih glumaca (čak i glumački debi pevačice Rihanne) koji to ne uspevaju da odrade dovoljno ubedljivo i pitko.

Druga paralela bio bi film Battle: Los Angeles, gde je premisa potpuno ista, ali ipak zahvaljujući fokusu koji se više drži sukoba zastrašujućih vojnih mašina a ne patnje nekolicine neustrašivih vojnika, ovo je ipak mnogo prijatniji film za gledanje.

Ipak, ukoliko se suzdržite od pitanja kako i zašto, zažmurite na nekoliko očiglednih propusta, i dozvolite sebi da oprostite polu-iskrene napore mladih glumaca da ostvare upečatljiv performans vrlo klišeiranih i bledih likova, ipak je ovo solidan bioskopski film koji pruža momente sjajne akcije, adrenalina i vizuelnih efekata.

I na kraju, piscima scenarija stvarno treba stisnuti ruku na priči koju su napisali s obzirom na to odakle potiče, ovim su braća Hoeber definitivno postali blip na mom radaru (prethodni filmovi su RED i Whiteout).


7/10 za gledanje u bioskopu, na bilo čemu manjem bolje ne.


recenzija by: Somborac

Vanzemaljci su opet tu, a poručnik Alex Hopper (Kitsch) se ni kriv ni dužan zadesio na mestu koje nije tražio radeći posao za koji nije sposoban. Ili možda ipak jeste? U svemu ovome mu pomaže gore potpisana ekipa glumaca koja zajedničkim snagama pokušava da otera prvi talas tehnološki daleko naprednije civilizacije...

Prvo, zahvalnica poštovanom FILmoFILu na ukazanom poverenju da u njegovom odsustvu napisem ovu recenziju. Drugo, film sam pogledao u bioskopu, dakle dao sam novac za to iako sam mislio da su sigurno bačene pare u pitanju. Ali nije tako! Film je nastao u saradnji Universala sa kompanijom Hasbro koja je svima poznata kao jedan od najvećih proizvođača igračaka na svetu i kao kreator popularnih Transformersa. Taj uticaj se odlično vidi u ovom ostvarenju. Prilično zabavan film, bez ulaženja u detalje odakle su vanzemaljci, kako su došli ovde i kako su se glavni likovi našli tu gde jesu. Ako krenete sa tim pitanjima sve pada u vodu. Ali ukoliko posmatrate film iz ugla ljubitelja dobre akcije, ovo nije loše ostvarenje.
Humor je za razliku od dečijeg humora u Transformersima na zavidnom nivou, razrada likova je kratka i na momente totalno nejasna, a akcija je tokom celih 130 minuta na veoma visokom nivou. I sve ovo stoji do poslednjih 15 minuta filma kada u krajnje Hollywoodskom obrtu ovo do tada pristojno ostvarenje obara sebi ocenu za najmanje 3 boda... Ipak, mnogo bolji film od Transformersa, i možda maksimum koje se mogao izvući s obzirom da je film ekranizacija popularne Hasbro igre istog naziva.

Preporuka za gledanje: 6/10 (ljubiteljima Transformersa 9/10).