Ознаке

18. април 2012.

Wrath of the Titans (2012)

Režija: Jonathan Liebesman
Scenario: Dan Mazeau, David Johnson
Stars: Sam Worthington (Man on a Ledge), Liam Neeson (The Grey, Unknown), Rosamund Pike (The Big Year, Johnny English Reborn), Ralph Fiennes, Édgar Ramírez, Toby Kebbell, Bill Nighy (Page Eight, Shaun of the Dead, Hot Fuzz) , Danny Huston

Nakon što je herojski ubio Krakena, Persej (Worthington) se povlači u svoje selo, kako bi na miru podizao svog sina. Njegov otac, Zevs (Neeson) dolazi da ga zove u pomoć, kako bi se sprečio titan Kron (inače Zevsov otac) da izađe iz svoje podzemne tamnice i opustoši Zemlju. Persej ga odbija, a Zevsa izdaju brat Had (Fiennes) i sin Ares (Ramírez), i zarobljavaju ga u podzemlju. Persej kreće da izbavi oca, ali mu treba pomoć Posejdonovog neslavnog sina, Agenora (Kebbell)...

Nakon što je prvi deo, Clash of the Titans (2010) zaradio bezobrazno mnogo para uprkos (ili zahvaljujući?) očajnom scenariju, koji je bio hibrid priče iz originalnog dečjeg filma iz 1981. i najgorih mogućih hollywoodskih klišea, producenti su rešili da pođu neočekivanim putem. Umesto da naprave još patetičniji i predvidljiviji film, kako bi zaradili još više para, oni angažuju (nešto) ozbiljnijeg reditelja i prave (skoro) u svakom smislu bolji film.
Da nije bilo nekih glupih brzih rešenja u scenariju, preterane količine humora, koja Vas natera da se zamislite da li gledate original ili parodiju, pojedinih prebrzih akcionih scena u kojima se ne zna ko pije, a ko plaća, kao i očajnog Sama Worthingtona (koji ne pokušava ni najmanje da prikrije svoj izrazito neprikladan australijski akcenat), ovi redovi bi bili čist hvalospev. Zašto?
Sa vizuelne strane, film izgleda spektakularno. 3D efekti su urađeni možda najbolje do sada (izuzetak je Avatar, ali on je ipak uglavnom animiran). Glumačka ekipa je impresivna, mada glavni "teškaši" ovakve uloge igraju ipak sa "pola gasa". Scenario u celini je sasvim pristojan, zahvaljujući tome što je potpuno izmišljen, to jest, ne skrnavi ni jednu od mitoloških priča.
Sve u svemu, film od mene dobija mnogo veću ocenu, nego što sam mogao predpostaviti, na osnovu prvog dela.

Preporuka za gledanje: 6/10.