Ознаке

15. август 2012.

Total Recall (2012)



Režija: Len Wiseman (Underworld, Live Free or Die Hard)
Scenario: Kurt Wimmer(Equilibrium, Law Abiding Citizen, Salt), Mark Bomback (Unstoppable), inspirisano kratkom pričom Philipa K. Dicka
Uloge: Colin Farrell (Horrible Bosses), Kate Beckinsale (Everybody's Fine), Jessica Biel, Bryan Cranston (Drive), Bokeem Woodbine, Bill Nighy (Page Eight)

Godina je 2084. Nakon velikog rata, planeta zemlja je naseljena na samo dva mesta - U Ujedinjenoj Britanskoj Federaciji, i u njenoj koloniji Novoj Aziji, koja se nalazi na mestu današnje Australije. Između ova dva mesta je prokopan tunel, kako bi radnici iz kolonije mogli za kratko vreme da doputuju na drugi kraj, vozeći se vozom koji putuje slobodnim padom. Douglas Quaid (Farrell) je radnik u fabrici koja proizvodi robote - policajce. Iako je oženjen sa Lori (Kate Backinsale) koju mnogo voli, uzbudljiva noćna mora koja mu se iznova ponavlja ga navodi na pomisao da nije zadovoljan svojim životom. On zbog toga odlazi u Total Rekall, firmu koja usađuje ljudima lažna sećanja, kako bi proživeli ono što ne mogu da priušte ili ostvare. Ali, prilikom ove procedure nešto kreće naopako...

Pošto pred sobom imamo remake, najpre ću taksativno navesti pozitivne i negativne strane koje film donosi: Pozitivno je to što je, iako je zaplet identičan, priča ipak otišla u drugom pravcu, sa drugačijim okruženjem i mnogo, mnogo talentovanijim glumcem u glavnoj ulozi. Gomila CGI lepote se podrazumeva za visokobudžetni spektakl 22 godine noviji od originala (naš Vladimir Popović je među zaslužnima za sjajan izgled filma), a sjajne su i akcione scene, istina ne baš sve. Negativno je to što film vrvi od nelogičnosti, kako tehnoloških, tako i prosto fizičkih. Takođe, povremeno nećete biti sigurni da li gledate Total Recall, Terminatora, Star Wars ili Blade Runnera. Ipak, najveći problem je taj što film pokušava da se predstavi kao sasvim ozbiljan, što mu nikako ne polazi za rukom.
Ako se pitate da li ima smisla da odete u bioskop zbog nečega što ste već gledali, odgovor je da je remake dovoljno drugačiji. Takođe je u izvesnoj meri i zabavan, ali je trebalo da traje pola sata kraće jer brzo postaje monoton. Ljubitelji Kate Beckinsale treba da znaju da je njena uloga značajno veća od one koju je u originalu igrala Sharon Stone, ali to treba da obraduje samo istinske fanove njenog lika i dela.

Preporuka za gledanje: 5/10.