Ознаке

10. септембар 2012.

The Abyss (1989)



Režija: James Cameron
Scenario: James Cameron
Uloge: Ed Harris (Salvation Boulevard, Man on a Ledge), Mary Elizabeth Mastrantonio (Robin Hood: Prince of Thieves, The Color of Money), Michael Biehn (Aliens, The Divide)

Američka ratna nuklearna podmornica biva potopljena nakon susreta sa neobičnom podvodnom pojavom. Tim ronilaca sa naftne platforme biva angažovan da podmornicu pronađe i utvrdi da li među nastradalima ima preživelih. Zajedno sa roniocima kreće i ekipa vojnih specijalaca, koji imaju drugačiju misiju na podmornici. Na velikoj dubini, svi oni se susreću sa podmorskim vanzemaljskim bićima...

Ako ne računamo film Piranha Part Two, koij je ko-režirao na samom početku karijere, Jim Cameron je do sada snimio samo sedam celovečernjih igranih filmova. Svi su oni bili veliki komercijalni uspesi, izuzev ovog filma. Problem ovog filma može se sažeti u "mnogo hteo, mnogo započeo". Akcioni deo filma, podvodne scene i fanatična detaljnost u opisu ronilačkog poziva su izvanredni. Ono što ne valja je naučnofantastična komponenta, koja bi možda i mogla da prođe da nije neverovatno velike količine patetike, koliku Cameron nije prosuo čak ni u Titanicu. Hteo je autor da napravi jednu od najvećih filmskih priča ikada, ali je na tom zadatku slavno omanuo. Ovo je treći i srećom poslednji film u kojem Jim daje veliku ulogu Michaelu Biehnu. S druge strane, Ed Harris je ubedljivo najveći glumac koji je igrao u svim Cameronovim filmovima (istina, konkurencija nije prejaka).

Preporuka za gledanje: 5/10.