Ознаке

3. септембар 2012.

The Dictator (2012)



Režija: Larry Charles (Borat, Brüno)
Scenario: Sacha Baron Cohen, Alec Berg, David Mandel, Jeff Schaffer (poslednja trojica pisali za TV serije Seinfeld i Curb your Enthusiasm)
Uloge: Sacha Baron Cohen, Anna Faris (What's Your Number?, Take Me Home Tonight), Jason Mantzoukas, Ben Kingsley (Hugo)

Sacha Baron Cohen igra Aladeena, diktatora u izmišljenoj istočnoafričkoj državi. On ima potpunu vlast u naftom bogatoj zemlji, koja je trn u oku velikih sila. Zaplet počinje kada Aladeen odlazi u Nju Jork, u sedište Ujedinjenih Nacija, kako bi uverio iste da ne planira razvoj nuklearnog oružja i tako izbegne sankcije za svoju državu...

Veliko iznenađenje. Iako svojim ekstremnim humorom pomera granice suludosti sa svakim svojim sledećim filmom, ovo je prvi celovečernji film Sache Barona Cohena koji ima smisla. Iako su se Borat i Brüno, kao gostujući likovi u seriji Ali G in da House, na vrlo inteligentan način sprdali sa stereotipima u zapadnjačkom društvu, filmovi sa njima u glavnim ulogama su bili samo parade neukusnog i bolesnog humora. Iako toga ne manjka ni ovde, celokupna priča o diktatoru dobija poentu pred kraj filma. Film je malenom epizodom podržao John C. Reilly, osveživši sećanje na Talladega Nights. Iznenađujuće dobro.

Preporuka za gledanje: 7/10.