Ознаке

23. септембар 2011.

Crossing Over (2009)

Režija: Wayne Kramer (The Cooler)
Scenario: Wayne Kramer
Uloge: Harrison Ford, Ashley Judd, Ray Liotta, Alice Eve (Entourage)

Film se bavi imigracijom u SAD. Priča je ispričana iz više uglova, prateći nekoliko sudbina, kako sa strane imigranata, tako i sa strane zadužene za uvođenje reda. Max (Harrison Ford) je policajac, službenik jedinice za borbu protiv ilegalne imigracije, kome savest ne dozvoljava da svoj posao radi potpuno "po kljizi". Denise (Ashley Judd) je advokat koji brani prava imigranata, a Cole (Ray Liotta) je bitan "šraf" u službi za izdavanje boravišnih viza i zelenih karti. Claire (Alice Eve), jedan od imigranata u filmu, je glumica u pokušaju iz Australije, koja želi po svaku cenu da ostane u Americi, iako joj je boravišna viza istekla...
Još dosta likova igra manje-više ravnopravne uloge u ovom filmu, ali bi njihovo nabrajanje zauzelo previše prostora. Reditelj se trudi da prikaže celu priču što realističnije, ne zauzimajući stav o problemu, već prepušta gledaocu da razmisli o svemu i donese svoj sud. Takođe, reditelj ne "juri" happy-end, već dozvoljava svakoj pojedinačnoj sudbini drugačiji rasplet.
Svakako film koji vredi pogledati, pogotovo što je naš balkanski prostor već dugo pun aspiranata za život u obećanoj zemlji.

Preporuka za gledanje: 8/10.