Ознаке

28. септембар 2011.

Crazy, Stupid, Love. (2011)

Režija: Glenn Ficarra , John Requa (zajedno režirali i I Love You Phillip Morris)
Scenario: Dan Fogelman
Uloge: Steve Carell, Julianne Moore, Ryan Gosling, Emma Stone, Marisa Tomei, Kevin Bacon

Nakon 25 godina braka, Emily (Julianne Moore) odlučuje da se razvede od Cala (Carell), nakon što ga je prevarila sa kolegom sa posla (Bacon). Cal, pokušavajući da nastavi život bez supruge, počinje da izlazi u noćne klubove, po prvi put posle 30 godina. I nikako mu ne ide. Tamo ga spazi momak, specijalista za izlaske (Gosling) i, sažalivši se na njega, uzima Cala pod svoje...

Ovaj film je nudi mnogo više od prozaičnog uvoda, pa bi stvarni zaplet zauzeo previše mesta. Inteligentna, otresita priča, sa umerenom dozom patetike, nije karakteristika romantičnih komedija. Ovaj fillm jeste romantična komedija samo po tematici i formi, ali nikako po sadržaju.
Impozantna glumačka ekipa deluje kao prvi izbor reditelja i logično, predstavlja pun pogodak. Režija je vešta, nudi određena iznenađenja u toku priče, zbog kojih nikako ne bi trebalo previše čitati o filmu ili gledati suviše trailera pre gledanja ovog filma. Upropastilo bi ugođaj.
Sve u svemu, ništa revolucionarno, do polovine možda i pomalo dosadnjikavo, ali ukupan utisak je više nego pozitivan.

Preporuka za gledanje: 8/10.

26. септембар 2011.

Page Eight (2011)

Režija: David Hare
Scenario: David Hare (The Reader, The Hours)
Uloge: Bill Nighy, Rachel Weisz, Michael Gambon, Judy Davis, Ralph Fiennes, Alice Krige

Johnny (Bill Nighy) je službenik MI5 (britanska obaveštajna služba) ima nekoliko propalih brakova za sobom i kćerku sa kojom nije u dobrim odnosima. Negov prijatelj, još od studenstkih dana, i direktor MI5, Benedict (Michael Gambon), na sastanku sa ministarkom spoljnih poslova otkriva poverljivi dokument koji kompromituje premijera (Ralph Fiennes). U isto vreme, Johnny upoznaje komšinicu (Rachel Weisz) , poreklom sa blikog istoka, čijeg je brata ubila izraelska vojska, a potom zataškala okolnosti uz pomoć britanskih saveznika...
Moram odmah da kažem da sam veliki fan političkog trilera, te da zbog toga ne možete očekivati moju potpunu objektivnost.
Scenario je vrlo dobar, tematika veoma aktuelna ali i svevremena, režija vrlo precizna, bez i jednog suvišnog minuta filma. A šta tek reći o glumi? Ovde sve pršti od glumačkog umeća i stari vukovi su opravdali svoj renome. Bez previše "razvlačenja pite", ovaj film je moja apsolutna preporuka.

Preporuka za gledanje: 9/10.

23. септембар 2011.

Crossing Over (2009)

Režija: Wayne Kramer (The Cooler)
Scenario: Wayne Kramer
Uloge: Harrison Ford, Ashley Judd, Ray Liotta, Alice Eve (Entourage)

Film se bavi imigracijom u SAD. Priča je ispričana iz više uglova, prateći nekoliko sudbina, kako sa strane imigranata, tako i sa strane zadužene za uvođenje reda. Max (Harrison Ford) je policajac, službenik jedinice za borbu protiv ilegalne imigracije, kome savest ne dozvoljava da svoj posao radi potpuno "po kljizi". Denise (Ashley Judd) je advokat koji brani prava imigranata, a Cole (Ray Liotta) je bitan "šraf" u službi za izdavanje boravišnih viza i zelenih karti. Claire (Alice Eve), jedan od imigranata u filmu, je glumica u pokušaju iz Australije, koja želi po svaku cenu da ostane u Americi, iako joj je boravišna viza istekla...
Još dosta likova igra manje-više ravnopravne uloge u ovom filmu, ali bi njihovo nabrajanje zauzelo previše prostora. Reditelj se trudi da prikaže celu priču što realističnije, ne zauzimajući stav o problemu, već prepušta gledaocu da razmisli o svemu i donese svoj sud. Takođe, reditelj ne "juri" happy-end, već dozvoljava svakoj pojedinačnoj sudbini drugačiji rasplet.
Svakako film koji vredi pogledati, pogotovo što je naš balkanski prostor već dugo pun aspiranata za život u obećanoj zemlji.

Preporuka za gledanje: 8/10.

21. септембар 2011.

Johnny English Reborn (2011)

Režija: Oliver Parker
Scenario: William Davies (Stop! Or My Mom Will Shoot, Twins), Hamish McColl
Uloge: Rowan Atkinson, Gillian Anderson, Rosamund Pike, Dominic West, Tim McInnerny (Captain Darling/Lord Percy u The Black Adder)

Slavni nespretni MI-7 agent Johnny English, nakon završetka prvog filma (2003), učestvuje u fijasku u Mozambiku, zbog čega se povlači iz službe i odlazi na Tibet da pronađe sebe. Ali, služba ga ponovo poziva, spletom neobičnih okolnosti...
Pomalo neočekivani nastavak ne baš najuspešnijeg originalnog filma donosi nam sve što bi neko iole upućen očekivao: trivijalnu priču, detinjast humor i maestralnog Atkinsona.
Ako bi neko pošao u bioskop sa većim očekivanjem od ovoga, debelo bi se razočarao. Ovako, dobio sam šta sam tražio i bio bi ovo vrlo zadovoljavajuć film da nije pola sata duži nego što je scenario obezbedio. Zato dobijamo preduge scene i previše (očekivano besmislenih) obrta u drugoj polovini filma. Ipak je ovo bio materijal za nekakav jednosatni TV specijal, ali ovo će se više isplatiti producentima. Biću šokiran ako ikada izađe treći deo.

Preporuka za gledanje: 6/10.

19. септембар 2011.

Terri (2011)

Režija: Azazel Jacobs
Scenario: Patrick Dewitt, Azazel Jacobs
Uloge: John C. Reilly, Jacob Wysocki, Bridger Zadina, Olivia Crocicchia, Creed Bratton

Terri (Wysocki) je veoma gojazni srednjoškolac koji živi sa svojim senilnim stricem (ili šta već "uncle" znači u ovom slučaju, Creed Bratton), koji u školu najčešće ide u pidžami, zbog udobnosti. Ostali đaci su nemilosrdni prema njemu što mu teško pada. Kada, zbog celokupne situacije, Terri počne da kasni u školu, na razgovor ga poziva zamenik direktora škole (John C. Reilly), rešen da mu pomogne. Na razgovore dolaze i drugi problematični učenici, Chad (Zadina) i Heather (Olivia Crocicchia), koji mu, za razliku od drugih, poklanjaju pažnju...

Iako ćete na IMDB-u i drugim relevantnim sajtovima naći da je ovo komedija, ja bih se usudio da kažem da je ovo pre svega drama, sa povremenim komičnim elementima. Tematika "preživljavanja srednje škole" je česta u tinejdžerskim komedijama nabijenim prizemnim humorom, golotinjom i psovanjem, ali u ovom filmu pristup je daleko drugačiji i želi da se bavi ljudskom dramom. Zato je film prilično težak, ali ne i dosadan ili negledljiv.
Glavni glumac, Jacob Wysocki, je sjajan, deluje kao da uopšte ne glumi, a John C. Reilly je odličan, kao i uvek.
Trivia: Creed Bratton, pored toga što je poznat kao istoimeni quality assurance director u seriji "The Office", takođe je i muzička zvezda (grupa The Grass Roots, tokom šezdesetih godina dvadesetog veka i kao Creed Bratton, tokom poslednjih deset godina).

Preporuka za gledanje: 7/10.

13. септембар 2011.

Horrible Bosses (2011)

Režija: Seth Gordon (Four Christmases)
Scenario: Michael Markowitz (sitkom Becker), John Francis Daley
Uloge: Jason Bateman, Charlie Day (It's Always Sunny in Philadelphia), Jason Sudeikis, Jennifer Aniston, Kevin Spacey, Colin Farrell, Donald Sutherland, Jamie Foxx

Trojica prijatelja (Bateman, Day, Sudeikis) trpe raznolika maltretiranja od svojih nadređenih na poslu (Spacey, Jennifer Aniston, Farrell). Nakon što shvate da ne postoji viši cilj zbog kojeg su dužni da trpe maltretiranje i dalje, oni odlučuju da angažuju profesionalnog ubicu (Foxx), da reši njihove probleme.
Trojica talentovanih komičara dobili su puno prostora za iskazivanje svoje veštine, u društvu impresivne ekipe epizodista. Manje - više sve uloge su lepo napisane i odigrane u rasponu od pristojnog do odličnog, ali zaista briljiraju dvojica - Jason Bateman i Charlie Day. Kako Bateman ne predstavlja iznenađenje (odgledao sam praktično sve što je snimio nakon Arrested Developmenta), onda je Day za mene pravo otkrovenje. Sjajna fizička komedija koju je prikazao bila bi dovoljna, čak i da nije izgovorio ni jednu rečenicu u filmu.
Režija je promenljivog kvaliteta - od već pomenutih sjajnih scena fizičke komedije, za čije vreme se bioskopska sala valjala u smehu, do previše minuta praznog hoda, zbog kojih će neki gledaoci (koji nisu investirali u bioskopsku kartu) napuštati ovu, sve u svemu, odličnu komediju.

Preporuka za gledanje: 8/10.

9. септембар 2011.

Dhoom:2 (2006)

Režija: Sanjay Gadhvi (Dhoom)
Scenario: Vijay Krishna Acharya (Dhoom i najavljeni Dhoom 3, koji će i režirati)
Uloge: Hrithik Roshan, Abhishek Bachchan, Aishwarya Rai (Endhiran, The Pink Panther 2), Uday Chopra, Bipasha Basu

Superpolicijac Jai Dixit (Abhishek Bachchan, indijski dvojnik Nenada Zimonjića) i njegov komični sidekick Ali Akbar (Uday Chopra) ponovo jašu. Ovoga puta im se pridružuje inspektorka Sonali Bose (Bipasha Basu), u lovu na superlopova retkih umetničkih dela, Mr. A (Hritnik Roshan). Prilikom jedne od krađa, Mr. A nailazi na superlopovicu Sunehri (i u Hollywoodu poznata Aishwarya Rai), koja mu predlaže da se udruže u poslu...

Motori, gliseri, helikopteri, kao u prvom delu + skejtbordovi i roleri, kao dodatak, opisuju akciju koju možete očekivati u nastavku sage. Pesma i igra se podrazumevaju, romantika takođe.
Kada je vreme za akciju, zaboravite na fiziku i prepustite se čaroliji Bollywooda. Kraj filma će razočarati mnoge gledaoce (pretpostavljam samo van Indije).

Trivia: Hritnik Roshan je jedan od najvoljenijih Bollywoodskih glumaca, obožavan od strane žena i pored retkog telesnog deformiteta (dva palca na desnoj ruci, u Indiji se to smatra srećnim znakom).

Preporuka za gledanje: 8/10.


8. септембар 2011.

Bridesmaids (2011)

Režija: Paul Feig
Scenario: Kristen Wiig, Annie Mumolo
Uloge: Kristen Wiig (Saturday Night Live, Paul), Maya Rudolph (Saturday Night Live), Rose Byrne (Heartbreak High)

Annie (Kristen Wiig) je žena u svojim tridesetim, bez stalne veze, čija je poslastičarnica propala zbog krize, pa radi posao koji mrzi. Njena najbolja prijateljica Lilian (Maya Rudolph) se udaje, pa se njene drugarice okupljaju, kako bi smislile devojačko veče koje će pamtiti celog života. Annie ima problem sa Helen (Rose Byrne), Lilianinom prijateljicom koju poznaje od nedavno, ali koja želi da preuzme ulogu najbolje prijateljice i ne bira sredstva za to...
Ovaj film je najavljivan kao ženski odgovor na Hangover filmove. Bio bi ovaj film odličan da nije nekoliko ozbiljnih problema. Scenario je zapravo niz skeč situacija, gluma neubedljiva, a režija vrlo slaba. Film traje predugačkih dva sata i kusur, ali ne zbog bogatstva scenarija, već zbog nepotrebne dužine scena, što na početku može biti simpatično (transferi blama), ali ubrzo postaje nepodnošljivo. Jedino što zaista vredi u ovom filmu su britki dijalozi, oštriji nego u mnogim "muškim" filmovima, koji su zaslužni za tri četvrtine ocene koje dajem filmu.

Preporuka za gledanje: 4/10.

5. септембар 2011.

Closer (2004)

Režija: Mike Nichols (Working Girl)
Scenario: Patrick Marber, po sopstvenoj pozorišnoj predstavi
Uloge: Natalie Portman, Jude Law, Clive Owen, Julia Roberts

Radnja filma je smeštena u London i prati život četvoro ljudi. Anna (Julia Roberts) je umetnički fotograf. Ona upoznaje Dana (Jude Law), kada ga fotografiše za potrebe njegovog prvog romana, koji je napisao inspirisan životom njegove puno mlađe devojke Alice (Natalie Portman), bivše striptizete. Larry (Clive Owen)je lekar, koji upoznaje Annu tako što ga Dan prevari preko internet chata, pretstavljajući se kao ona...
Ova britka drama majstorski meša karte između četvoro aktera, dve sjane američke glumice i dvojice britanskih majstora glume. Režija je nadahnuta, vremenski intervali između svake dve scene su više meseci, pa se radnja proteže na period od nekoliko godina, dovoljnih da se odnosi među ljudima menjaju.
Da je kojim slučajem ovaj film snimljen u slabijoj produkciji, verovatno bi bio sasvim prosečan, a ovako je topla preporuka svima koji su ga do sada propustili.

Preporuka za gledanje: 8/10.

4. септембар 2011.

The Beaver (2011)

Režija: Jodie Foster
Scenario: Kyle Killen
Uloge: Mel Gibson, Jodie Foster, Anton Yelchin (mladi Kyle Reese u Terminator Salvationu)
IMDB LINK


Walter (Mel Gibson) je čovek u depresiji, zbog koje je izgubio kontakt sa porodicom i upropastio porodičnu kompaniju, kao njen direktor. Nakon godina celodnevnog spavanja i ćutanja, on pokušava samoubisto, ali ga u poslenjem trenutku "spašava" lutka dabra, koju je navukao na ruku. Nakon ovoga, on uz dabrovu "pomoć" pokušva da ponovo organizuje svoj život...

Jodie Foster je rizikovala dosta kada je angažovala inkriminisanog Gibsona za ovu ulogu, ali nije pogrešila. Ovu ulogu je odigrao sjajno, dajući dobar ritam ostatku glumačke ekipe.
U pitanju je vrlo teška drama, sa malo (uglavnom crnog) humora i nije za relaksiranje, već za veče kada ste spremni da aktivno odgledate izazovan film.
Nije ovo remek delo, ali sasvim dobar film uz pohvale za ambicioznu rediteljku.

Preporuka za gledanje: 7/10.