Ознаке

1. март 2012.

Chronicle (2012)

Režija: Josh Trank
Scenario: Max Landis
Uloge: Dane DeHaan, Alex Russell, Michael B. Jordan, Michael Kelly (The Adjustment Bureau), Ashley Hinshaw

Andrew (DeHaan) je srednjoškolac koji nije popularan u društvu, zbog svog nekonvencionalnog ponašanja. U jednom trenutku on odlučuje da dokumentuje svoj život snimajući video kamerom sve što radi. Nakon što ga izbace sa jedne od žurki, Andrew sa svojim rođakom (Russell) i njegovim prijateljem (Jordan) odlazi do misteriozne jame na poljani, iz koje se čuju zvukovi i vidi svetlost. Momci odlučuju da uđu u rupu i izvide stvar. Sutradan, oni postaju svesni neobične moći, koju su svi dobili...

Ceo film je snimljen kamerom u pokretu, što u prvih pola sata jako nervira, ali potom se priviknete na to. Akcija je zaista intenzivna, a specijalni efekti spektakularni. Ima i vrlo dobrog humora, istina, ne previše.
A sada loše strane: Film nema praktično nikakav zaplet. Uvod služi samo da bi (bez ikakvog objašnjenja) omogućio spektakl koji sledi. A spektakl, opet, klizi gotovo bez ikakve radnje, jer je rasplet očigledan već na polovini filma. Snimanje pokretnom kamerom ponovo počinje da nervira, kada shvatite da je samo sebi svrha, pa se (ionako siromašna) priča potpuno prilagođava tom zahtevu.
Sve u svemu, vrlo zabavno, ali ne očekujte film kojeg ćete se sećati posle sedam dana.

Preporuka za gledanje: 6/10.