Ознаке

24. октобар 2012.

Looper (2012)



Režija: Rian Johnson (The Brothers Bloom)
Scenario: Rian Johnson
Uloge: Joseph Gordon-Levitt (50/50, The Dark Knight Rises, HesherElektra Luxx), Bruce Willis (Planet Terror, The Expendables), Emily Blunt (The Adjustment Bureau, The Five-Year Engagement), Pierce Gagnon, Jeff Daniels, Paul Dano (Little Miss Sunshine, Fast Food Nation)

Godina je 2044. Joe (Gordon-Levitt) je Looper, plaćeni ubica kojem iz budućnosti šalju žrtve na dogovoreno mesto u dogovoreno vreme, koje on likvidira i odmah se oslobađa leševa, koje niko ne traži u njegovom vremenu. On za to dobija nagradu u srebru i karijera mu traje dok ne dođe trenutak da likvidira samog sebe, trideset godina starijeg (Willis). To ipak nije tako jednostavno kao što je mislio...

Od-li-čan film! Prvo što upada u oči je maska koju Gordon-Levitt nosi, kako bi mu crte lica bile identične Willisovim. Kad na to dodamo njegov trud da mu skine svaku karakterističnu grimasu, dobijamo nešto što do sada nismo imali priliku da vidimo. odlična je i Emily Blunt, dok je Willis odradio svoju epizodu s pola gasa, koliko se od njega tražilo. Režija je izvanredna, a scenario vrlo konzistentan, što je retko karakteristika filmova koji se bave tematikom putovanja kroz vreme. Priča donosi neke prilično neočekivane scene za svoj žanr, što je u današnjem Hollywoodu gotovo izumrla vrlina. Nije ovaj film bez mana, a istakao bih samo to da, zbog neobično sporog tempa, deluje da traje značajno duže od stvarnih nepunih dva sata. Ipak, gledalac može na kraju da zaključi da je tempo sasvim odgovarajuć.

Preporuka za gledanje: 8/10.