Ознаке

13. фебруар 2012.

Warrior (2011)

Director: Gavin O'Connor (Pride and Glory)
Writers: Gavin O'Connor, Anthony Tambakis, Cliff Dorfman
Stars: Joel Edgerton, Tom Hardy (Tinker Tailor Soldier Spy), Nick Nolte (Arthur), Jennifer Morrison (How I Met Your Mother)

Priča o dva brata, od kojih je jedan ratni veteran iz Iraka (Hardy), a drugi nastavnik fizike u srednjoj školi (Edgerton). Obojica, svako iz svog razloga, odlučuju da se okušaju u Mixed Martial Arts (MMA) borbama...

Najpre jedno priznanje: sigurno bih preskočio ovaj naslov, jer se trudim da ne primećujem borbe modernih gladijatora, kojima samo još mačevi fale, pa da se vratimo dve hiljade godina u nazad, da nije bilo tople preporuke od prijatelja sa čijim ukusom se slažem. I pogrešio bih, da sam ga propustio.
Namerno sam dao ovako kratak opis zapleta, jer je priča vrlo lepa i šteta bi bilo da se ne otkriva u hodu. Film je dovoljno dugačak (dobro preko dva sata), da dozvoli dovoljno prostora kvalitetnoj dramskoj priči i efektno režiranim borbama u ringu. Po oba kriterijuma, film je vrlo kvalitetan, na momente izuzetan. Film je gotovo kroz celo svoje trajanje kvalitetniji od filma The Fighter (2010), ali zbog (do duše umerenog) prisustva ikonografije iz filma Rocky IV, ipak će dobiti istu preporuku.

Preporuka za gledanje: 9/10.