Ознаке

9. новембар 2011.

Contagion (2011)

Režija: Steven Soderbergh (Erin Brockovich , Ocean's Eleven)
Scenario: Scott Z. Burns (The Bourne Ultimatum)
Uloge: Matt Damon, Kate Winslet, Jude Law, Gwyneth Paltrow, Laurence Fishburne, Marion Cotillard, Elliott Gould

Počela je zaraza novom vrstom virusa gripa. Zdravstveni centri praktično istovremeno detektuju obolele i umrle na više kontinenata. Matt Damon igra čoveka koji dočekuje svoju suprugu (Gwyneth Paltrow) sa službenog puta u Hong Kong. Kate Winslet igra epidemiologa, koga u Minesotu, državu sa najviše obolelih u Americi, šalje čovek iz ministarstva zdravlja (Laurence Fishburne). Marion Cotillard igra drugog epidemiologa koga SZO šalje u Hong Kong, sa nadom da će otkriti ko je prvi pacijent od kojeg je zaraza počela. Jude Law igra blogera, koji pokušava da dokaže da je sve zavera i da države i farmaceutske kompanije žele da zarade ogroman novac na vakcini...

Film je snimljen u gotovo dokumentarnom maniru, prati veliki broj ljudskih sudbina, koje se nalaze na raznim pozicijama usred epidemije. Zbog toga, ovaj film zapravo nema nijednu glavnu ulogu, već puno efektnih epizoda izuzetnih glumaca. U pitanju je napet triler, tokom kojeg iščekujemo odgovore, koje na kraju i dobijamo. Dobro, ne baš sve.
Ono što mi se svidelo je rediteljeva odluka da ne zauzme stav i pruži svoj sud, već ostavlja na publici da samostalno tumači "ko koga laže i ko je tu u pravu". Mnogi kritičari su najavili da nakon ovog filma dugo nećete smeti da svojim rukama dodirnete lice. Bili su potpuno u pravu.

Preporuka za gledanje: 9/10.