Ознаке

3. новембар 2011.

In Time (2011)

Scenario i režija: Andrew Niccol (Gattaca, S1m0ne)
Uloge: Justin Timberlake, Amanda Seyfried

Budućnost. Ljudi stare do svoje 25. godine, ali potom žive još samo jednu godinu...

Recenzija by cunninG:
Film bi trebalo da je SF. Premisa radnje je skroz kul i sasvim primerena, ali realizaciji te ideje nekako nije dato dovoljno pažnje. Moram da povučem paralelu sa filmom Equilibrium, kod kojeg je osnovna premisa filma (iskorenjivanje emocije u pučanstvu i oslikavanje takvog društva) obrađena i prikazana mnogo bolje. Ako dalje povučem paralelu sa filmovima kao što su Farenhajt i 1984, ovaj film ne zaslužuje ni prelaznu ocenu.

Sa druge strane, ono što čini se da jeste fokus filma, robinhudovska borba protiv socijalne nepravde i raslojavanje utopističkog društva (a time i kritika našeg) je donekle uspela, mada ekonomski aspekt društva u kojem je glavna moneta vreme takođe nije precizno oslikana, neke stvari ipak nisu dovoljno jasne a ni logične, čini mi se.

I naravno, osnovna nit koja vodi priču - ljubavna priča između glavnih aktera (koja je, kao što je uvaženi kolega Somborac okarakterisao, boniklajdovska) je isto jako tanka. Iz dva razloga, što kao glumac, Justin ume da odglumi "cool" ali ne i "passsionately in love", a sa druge strane lik koji tumači Amanda Seyfried počinje kao "ice queen" ali nikako da se do kraja filma "otopi" i oslobodi svoje prazne ljušture u kojoj bi, navodno, trebalo da se krije mlada devojka žedna života.

priča i likovi: 3/10
kinematografska vrednost: 2/10
koeficijent zabave: 4/10

najbolja scena: konačni obračun ("borba" za vreme) između protagoniste filma i "kradljivaca vremena".

FILmoFIL 1/1 interpolacijom dolazi do preporuke za gledanje: 3/10.