Ознаке

6. децембар 2011.

The Ides of March (2011)

Režija: George Clooney
Scenario: George Clooney, Grant Heslov (zajedno napisali i Good Night, and Good Luck.)
Uloge: Ryan Gosling, George Clooney, Philip Seymour Hoffman, Evan Rachel Wood, Paul Giamatti, Marisa Tomei

George Clooney igra ulogu guvernera Morrisa, koji je u trci za kandidata Demokratske stranke na predsedničkim izborima u SAD. Paul (Seymour Hoffman) je njegov direktor kampanje, a mladi Stephen (Gosling) je zadužen za kontakt sa medijima. Molly (Evan Rachel Wood) je pripravnica u izbornom timu, zaljubljena u Stephena, a Tom Duffy (Giamatti) vođa izbornog tima Morrisovog protivkandidata. Duffy poziva Stephena na tajni sastanak uoči ključnog glasanja u državi Ohajo...

Nema boljeg trilera od političkog trilera. Ovaj se film, neočekivano, ne bavi krupnim političkim pitanjima (iako se u govorima koje Clooney drži jasno vide stavovi reditelja, mnogo drugačiji od američke spoljne politike), već moralnim dilemama stavljenim pred likove. Priča je sasvim lične prirode i daje prikaz mnogih zakulisnih radnji, koje prate političke kampanje. Ništa revolucionarno, ali vrlo zanimljivo i inteligentno.
Što se zanatskog dela tiče, biću kratak: Clooney je tata, Gosling je veoma uverljiv, Giamatti maestralan, Seymour Hoffman stamen. Režija je odlična, a muzika majstorski uklopljena.

Preporuka za gledanje: 8/10.