Ознаке

22. децембар 2011.

Sherlock Holmes: A Game of Shadows (2011)

Režija: Guy Ritchie
Scenario: Michele Mulroney, Kieran Mulroney
Uloge: Robert Downey Jr., Jude Law, Noomi Rapace, Rachel McAdams, Jared Harris, Stephen Fry (Blackadder)

U svom drugom po redu filmu o najčuvenijem detektivu, Guy Ritchie suprotstavlja Holmesu (Downey Jr.) i Watsonu (Law) arhineprijatelja, profesora Moriartyja (Harris). Kraj je devetnaestog veka, velike sile u Evropi su u konačno u miru, ali zli profesor to želi da promeni, podmetanjem bombi u velikim gradovima, za koje želi da okrivi potencijalno neprijateljske države...

Ovo je film koji sebe ne shvata ozbiljno i tako ga treba posmatrati. Mnogo sulude akcije, usporenih kadrova punih specijalnih efekata, kao i puno suvog britanskog humora, bacaju osnovnu priču u drugi plan. A ni priča nije sasvim besmislena, samo je malo neozbiljna. Izuzetna glumačka postava, efektna režija, primerena muzika, odlična scenografija, film baš prija oku. Stephen Fry igra Sherlockovog brata i, naravno, briljira.
Što se mana tiče, film je pola sata duži nego što bi trebalo da bude, u dva navrata su mi misli potpuno odlutale zbog predugih intermezzo deonica, obavezno ga treba gledati u bioskopu. Ovo je jedno od onih ostvarenja koja drastično gube na vrednosti kada se gledaju na malom ekranu.
Sve u svemu, vrlo zabavno, ne i sjajno.

Preporuka za gledanje: 7/10.