Ознаке

1. децембар 2011.

Immortals (2011)

Director: Tarsem Singh
Writers: Charley Parlapanides, Vlas Parlapanides
Stars: Henry Cavill, Mickey Rourke, Freida Pinto, Stephen Dorff, Luke Evans

Mnogo godina nakon što su Bogovi savladali Titane i zarobili ih u srce planine Tartaros, novo zlo se sprema. Kralj Hyperion (Rourke) objavljuje rat celom čovečanstvu. On kreće u potragu za legendarnim oružjem - Epirskim lukom, čiju lokaciju može da otkrije samo proročica Phaedra (Freida Pinto). Luk mu treba, kako bi oslobodio Titane i zagospodario svetom. Bogovi mu se ne smeju suprotstaviti zbog starog zakona o nemešanju u stvari ljudi, pa je jedina nada mladi seljanin Tezej (Cavill), kome tajno pomaže Zevs (Evans)...

Previše sam ja lepo napisao ovaj zaplet, mogao bi neko da pomisli da je priča smislena. Verujem da je proces nastajanja filma tekao ovako:
- majstor specijalnih efekata: "Napravio sam mnogo dobar efekat za 3D prikazivanje, sa dosta krvi i kečerskih zahvata."
- reditelj: "Pozvaćemo onda Mickey Rourkea da glumi. Ali slabo se prodao onaj Rvač, moraćemo da ga smestimo u neko komercijalnije okruženje, Borba Titana je uzela dosta para."
- producent: "Ali, u mitologiji nije bilo kečera..."
- scenarista: "Nikakav problem, nećemo se valjda pridržavati mitova kao pijani plota."

To je, na žalost, to. Izuzetno dobri efekti, fenomenalna akcija, ali očajan casting (ne zna se da li gore deluju Tezej ili Zevs), izuzev Freide Pinto i prvog picka, Rourkea. Scenario je grozan, režija očajna (na kraju filma nisam imao predstavu kako se zove prvi Tezejev pomoćnik, koga igra Steven Dorff i ko su tih pet Bogova koji su pravili društvo u borbi Zevsu i Atini). Utisak večeri je, ipak, scena u kojoj Tezej (kako je lepo primetio kolega cunninG) baca rime helenskim vojnicima, dok mu oni daju beat.

Preporuka za gledanje: bez mozga.

Trivia: ako budete gledali ovaj film u 3D izvedbi, videćete odlične efekte, ali, zbog zatamnjenja naočara nećete videti ni jednu boju u filmu. Ako ga, pak, budete gledali u 2D, verovatno vam nijedan specijalni efekat neće nadmašiti Matrix.