Ознаке

17. децембар 2011.

Mission: Impossible - Ghost Protocol (2011)

Režija: Brad Bird
Scenario: Josh Appelbaum, André Nemec
Uloge: Tom Cruise, Jeremy Renner, Paula Patton, Simon Pegg (Shaun of the Dead, Paul), Léa Seydoux
IMDB LINK

Početak ne znam (a i ne interesuje me) kojeg po redu nastavka Nemoguće Misije zatiče Etana Hunta (Tom Cruise) u zatvoru u Moskvi, odakle ga vade kolege Jane (Paula Patton) i Benji (Simon Pegg). Nova misija je povratiti šifre za detoniranje ruskih nuklearnih bojevih glava, koje je ukrala dilerka dijamantima, Sabine Moreau (Léa Seydoux). Istovremeno, nestaje uređaj za pokretanje bojevih glava iz Kremlja, a za to je okrivljena Huntova tajna služba. Predsednik SAD pokreće Ghost Protocol, koji raspušta službu i negira njeno postojanje...

Da budem otvoren, ovo je izuzetan akcioni film, sa fenomenalnim akcionim scenama nafilovanim specijalnim efektima i maštovitim rešenjima u stilu James Bonda. Priča je (izuzev dva očajna patetična momenta, pogotovo onog na kraju, kada sva Hollywoodska površnost izlazi na videlo) sasvim pristojna, a casting vrlo dobar. Izuzev glavnog glumca.
Bezizražajna amorfna masa, poznatija kao lice Toma Cruisea, ne dozvoljava producentu i glavnom protagonisti da odigra ništa vredno pomena. Uzalud je to što trči i skače u pedesetoj kao momčić, kada je sve oko gospodina sajentologa potpuno veštačko.
Summa summarum, po 10 za akciju i efekte, 7 za priču, 5 za površnost, 3 za glavnog glumca.

Preporuka za gledanje: 7/10 (matematika je neumoljiva).

Želja za kraj: voleo bih da scenario za sledeći film gospodina Cruisea napiše Suri, njegova petogodišnja kćer, već oprobani pisac, i da ga pošalje zauvek u nezasluženu penziju.