Ознаке

3. децембар 2011.

Paths of Glory (1957)

Režija: Stanley Kubrick (ako ne znate najmanje pet filmova koje je ovaj genije režirao, posetite IMDB, pa se vratite nazad na ovu stranicu)
Scenario: Stanley Kubrick, Calder Willingham
Uloge: Kirk Douglas, Ralph Meeker, Adolphe Menjou, George Macready

Prvi svetski rat je u toku. General francuske armije George Broulard (Adolphe Menjou) naređuje generalu Paul Mireau (George Macready) da u roku od dva dana osvoji "Ant Hill", dobro utvrđeno uporište nemačke vojske. Jedinice kojima upravlja Mireau su iscrpljene od prethodnih borbi, ali general prihvata naređenje, zbog obećanja o unapređenju. Vojnike na bojnom polju predvodi pukovnik Dax (Kirk Douglas), ali akcija je pravo samoubistvo...

Da biste shvatili koliko je ovo važan film, treba prvo da uzmemo u obzir da je snimljen pre 54 godine, kada je cenzura bila oštra kao žilet svuda u svetu. Zapravo, ovaj film je i bio zabranjen čitave dve decenije u Francuskoj i Švajcarskoj, zbog "blaćenja francuske armije".
Ovo je prvi film koji je snimila jedna nezavisna produkcija u Hollywoodu, i to u vlasništvu velike zvezde, Kirka Douglasa. Dvadesetdevetogodišnji Kubrick je režirao niskobudžetni antiratni film, snimljen po uzoru na Remarkov roman "Na zapadu ništa novo", koji je zbog kontroverzne teme prošao vrlo loše na bioskopskim blagajnama. Sa druge strane, zahvaljujući ogromnoj umetničkoj vrednosti ovog dela, svet je dobio jednog od najbriljantnijih reditelja ikad.
Film je jako brutalan, pogotovo za ono vreme, baš da bi naglasio sav besmisao rata i ljudskih žrtvi. Ono što je cenzore naročito bolelo je što je film inspirisan stvarnim ratnim operacijama 1916. godine, kada je u rovovima izginulo 350.000 francuskih vojnika, a reditelj preispituje ispravnost vojnog vođstva.

Preporuka za gledanje: 10/10 (iliti, snađite se kako znate, pa odgledajte prvi veliki film jednog od najvećih autora ikad).

Trivia: Nemačku zarobljenicu, koja peva na kraju filma, igra Susanne Christian, što je pseudonim Christiane Kubrick, rediteljeve sestre. Ona je odigrala epizodnu ulogu i u poslednjem filmu svoga brata, Eyes Wide Shut.