Ознаке

3. август 2011.

Captain America: The First Avenger (2011)

Režija: Joe Johnston (Honey, I Shrunk the Kids)
Scenario: Christopher Markus, Stephen McFeely (obojica pisali The Chronicles of Narnia)
Uloge: Chris Evans, Hayley Atwell, Tommy Lee Jones, Hugo Weaving, Stanley Tucci

Steve Rogers (Chris Evans) je mušičavi ali drčni mladić koji se 1942. prijavljuje kao američki dobrovoljac za rat preko okeana. Komisija ga, međutim, odbija, zbog slabog zdravlja. Kada se on i po peti put prijavi (svaki put u drugom gradu), Steve zapada za oko naučniku (Stanley Tucci) koji radi na tajnom projektu - kreiranju supervojnika za borbu protiv Nemaca u Evropi...
Nisam nikakav poznavalac Marvelovih stripova, ali na osnovu onoga što sam čuo od prijatelja zaljubljenika i onoga što sam na brzinu pročitao sa wikipedije, dolazim do zaključka da je scenario odličan! On, zapravo, kombinuje okolnosti nastanka stripa tokom drugog svetskog rata, za potrebe ratne propagande, sa većinom bitnih avantura, kroz koje Captain America prolazi u tom vremenskom razdoblju. Za manje upućene, na suprotnoj strani nisu samo "obični" nemački vojnici, već i majstor okultnog, Johann Schmidt (Hugo Weaving). Ideja da su specijalne SS jedinice razvijale oružja zasnovana na legendama i paranormalnom, obilato je korišćena u raznoj literaturi, a i u mnogim video igrama (Wolfenstein franšiza, na primer).
U filmu se prepliću istorijski (mobilizacija, ratna propaganda) i fantazijski događaji na vrlo elegantan način.
Akcija je, u skladu sa trendovima druge decenije 21. veka, do besmisla prejaka i namenjena nekim novim naraštajima sa pažnjom vinske mušice.
Glavni lik je iznenađujuće pažljivo izgrađen, zbog čega film postaje predug (124min), za standarde žanra. Fine minijature dobili smo od veterana Tommy Lee Jonesa i od još jednog teškaša, koji se pojavljuje na kraju filma (ko ne odgleda trailere ima šansu da se iznenadi).

Preporuka za gledanje: 7/10 (iznenađujuće visoka, za jedan film po stripu).