Ознаке

12. август 2011.

Dhoom (2004)

Režija: Sanjay Gadhvi
Scenario: Vijay Krishna Acharya
Uloge: Abhishek Bachchan, Uday Chopra, John Abraham

Banda motorciklista-pljačkaša, predvođena Kabirom (John Abraham) teroriše Bombaj. Policija je nemoćna da ih zaustavi, jer svaki put pobegnu na svojim super brzim motorima. ACP Jai Dixit (Abhishek Bachchan), glavni policajac na slučaju, angažuje lokalnog mehaničara i motoristu Alija (Uday Chopra), da mu pomogne da stigne i pohapsi bandu...
Prvi deo trilogije (drugi deo izašao 2006., treći najavljen za 2012.) donosi nam visokobudžetnu adrenalinsku akciju sa snažnim uticajem Hollywooda. Nema scena u kojima vidimo običaje u Indiji, nema mitologije, nema sumanuto saturisane i šarene fotografije. Zapravo, jedino što ovaj film razlikuje od uobičajenih akcionih hitova s one strane bare su ples, pesma i akcija koja se ne obazire na gravitaciju i slične fizičke stege (mada ni izbliza koliko u filmovima S. Shankara). Čak ni trajanje filma nije uobičajeno za Indiju - tek nešto preko dva sata.
Režija nije baš najspretnija, često se jedan specijalni efekat ponavlja previše puta, a ima i kadrova u kojima se vide neprirodno suženi protagonisti (nenamerno).
Scenario je otkačen (mada najlogičniji i najprijemčiviji koji sam do sada video u Bollywoodu), sa detaljima koje kao da je pisao đak osnovac, ali je sasvim u službi akcionog spektakla koji nas očekuje (pre svega) u poslednjih 15-20 minuta.
Ovaj film preporučujem svima koji hoće na mek način da uplove u svet najproduktivnije filmske industrije na svetu.

Preporuka za gledanje: 8/10.