Ознаке

10. август 2011.

Rise of the Planet of the Apes (2011)

Režija: Rupert Wyatt
Scenario: Rick Jaffa, Amanda Silver, Pierre Boulle (izvorni roman)
Uloge: James Franco, Andy Serkis (The Lord of the Rings - Gollum), Freida Pinto (Slumdog Millionaire), John Lithgow

Bliska je budućnost. Will (Franco) je briljantni mikrobiolog, koji razvija lek protiv alchajmerove bolesti, inspirisan bolešću svog oca (Lithgow). Eksperimente vrši na šimpanzama oštećenog mozga, kojima lek ubrzano regeneriše nervne ćelije do potpunog ozdravljenja. Prilikom prezentacije leka investitorima, dolazi do incidenta, nakon kojeg sve šimpanze bivaju uspavane. Sve, osim mladunčeta (Serkis), okoćenog nakon usmrćivanja majke. Will tajno uzima mladunče da čuva, u čemu će mu pomagati lepa veterinarka (Freida Pinto)...
Dosta o radnji, ne želim da spoilujem onima koji eventualno ne znaju ništa o veličanstvenoj sagi Planeta Majmuna, koja traje već 43 godine.
Ovo je potpuni početak priče. Za sve koji znaju išta o potonjim događajima, mana svakog prequela je to što je konačni ishod unapred poznat. Zato ovakvi prednastavci moraju biti za klasu bolji od uobičajenih "šta je bilo posle" nastavaka. Ovaj film je dovoljno dobar da ispuni ovaj uslov. Dramski deo, gde dobijamo lepo oblikovan zaplet i kvalitetnu glumu je odličan.
Akcioni deo je uobičajeno za današnji trenutak prejak, sa povremenim besmislenim reakcijama majmuna, u cilju spektakla.
Specijalni efekti su impresivni, mada ne i idealni. Mora se priznati da ovo izgleda mnooogo bolje, nego da su ljude oblačili u kostime majmuna, ali animacija još uvek nije dovoljno blistava, da zameni pravu stvar.
Sve u svemu, odličan je ovo film i iskreno se nadam da ćemo dobiti još jedan nastavak, koji bi vremenski bio smešten tik nakon kraja ovog filma, pa makar ja pojeo svoje reči zbog (potencijalnog) debakla.

Preporuka za gledanje 9/10.