Ознаке

1. август 2011.

Cast Away (2000)

Režija: Robert Zemeckis
Scenario: William Broyles Jr.
Uloge: Tom Hanks, Helen Hunt

Chuck (Tom Hanks) je terenski rukovodilac FedExa, koji putuje s kraja na kraj sveta kao vojnik svoje korporacije. Kelly (Helen Hunt) je njegova dugogodišnja devojka, profesorka koja piše doktorsku disertaciju. Na božićnoj večeri, Chuck dobija hitan poziv da pođe u Maleziju. Kelly ga vozi na aerodrom, a on joj na rastanku daje verenički prsten i poručuje "vraćam se odmah"...
Reditelj koji je doneo neke od najvoljenijih filmova poslednje dve decenije dvadesetog veka (Back to the Future trilogija, Who Framed Roger Rabbit, Contact, Forest Gump), pre nego što je počeo da snima crtaće, ovim filmom je zacementirao svoje mesto među velikanima filma. Akcione scene su perfektne, priča je sočna, iako ne naročito opširna, fotografija prelepa. Pomažu, svakako, i dvoje oskarovaca u glavnim ulogama (iako druga najveća u filmu, uloga Helen Hunt je ipak samo epizoda).
Nije ovaj film bez mana, ali pored planina kvaliteta, nećete ih ni primetiti.
Sve u svemu, ovakvi filmovi se odavno ne snimaju i zato treba povremeno posećivati dvadeseti vek (pa makar i njenu posledenju godinu) i potsetiti se kako su majstori to nekada radili.

Preporuka za gledanje: 10/10.